SSBN Le Terrible бе пребазирана от френската секретна база за атомни подводници Île Longue във вмб Брест за основен ремонт

Pan.bg 08 яну 2021 | 17:51 views (923) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на navalgroup.comЯдрената подводница с балистични ракети (SSBN) Le Terrible пристигна в док 8 на военноморската база (вмб) Брест, за да премине пълен цикъл докуване (FCD), т. нар. основен ремонт. Това ще бъде първият FCD за Le Terrible и ще включва 14 месеца дейности за модернизиране на кораба и възстановяване на неговия оперативен потенциал за следващите 10 години.

Работата по FCD на подводницата започна в оперативната й база на остров l’Ile Longue с две основни подготвителни операции: демонтиране на оръжия и горивни елементи от ядрения реактор. Сега SSBN ще претърпи основни работи по поддръжка и модернизация в док 8 на вмб Брест, за да се възстанови експлоатационния си потенциал за следващите 10 години.

Като главен изпълнител на проекта, Naval Group е официално отговорна от началото на ноември 2020 г. Дотогава SSF (Служба за поддръжка на флота) бе в собственост и отговаряше за поддържането на флота от атомни подводници на френските ВМС в експлоатационно състояние.

Основните работи, които трябва да бъдат извършени, са поддръжка на корпуса и неговите конструкции, ремонт на енергетичната установка и системата за задвижване, системата за безопасност при потапяне и изплаване, системи за контрол и експлоатация на платформата, системата за комунални услуги, системата за жизнеосигуряване на борда, системата откриване и борба със заплахите и системата за управление на оръжието (SAD). В допълнение ще бъдат направени 300 модификации на различни инсталации, за да се подобри контролът и производителността на SSBN.

Тези работи ще продължат около 14 месеца и след това подводницата ще се върне в своята оперативна база, за да се презареди реактора, да рестартират инсталациите и да извършах ходови изпитания, преди подводницата да се върне към експлоатационния си цикъл.

Ремонт за 2,5 милиона часа работа
FCD на SSBN Le Terrible представлява голям проект с високо икономическо въздействие и изисква рязко увеличаване на работната сила. Над 900 души ще работят във вмб Брест през пиковите периоди, на три 8-часови смени, шест дни в седмицата.

В допълнение към екипите на Naval Group от обектите в Брест, Руел, Нант/Индрет и Ollioules (близо до Тулон), главният изпълнител също така контролира дейностите на около 45 компании-подизпълнители в района на Брест и района Grand-Ouest на Франция, за да заедно осигуряват 2,5 милиона часа работа, необходими за тази операция.
Поддържката
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > > и модернизацията са едни от най-сложните дейности в света. Освен пълната поддръжка, която се извършва на всеки 10 години, ядрените подводници с балистични ракети са сред най-сложните продукти в света със своите размери (138 метра и водоизместване от 12 500 тона ), техните бордови системи и технологии, продукт на върхови научните иновации, и ограниченията, свързани с тяхното използване по време на операции.

Като единствен проектант и конструктор на френските ядрените подводници с балистични ракети, Naval Group непрекъснато осигурява поддръжката и модернизацията на подводниците, базирани в секретната база на остров l’Ile Longue край полуостров Крозон, в продължение на повече от 45 години.

Предизвикателството за Naval Group е да гарантира чрез качеството на поддръжката, извършена на тези подводници, че френският флот може да гарантира „постоянството в морето“ на френските SSBN, 24 часа в денонощието, 365 дни в годината.

Няколко цифри за FCD на Le Terrible:
- Оперативният потенциал на SSBN ще бъде удължен с 10 години;
- 45 фирми-партньори в местен и регионален пазари на труда участват в завършването на този проект;.
- 900 души ще работят в дока през пиковите периоди, на три 8-часови смени, шест дни в седмицата;
- 40 000 броя оборудване ще бъде демонтирано и инспектирано в работилниците на Naval Group;
- 60 000 работни местоположения;
- 300 модификации;
- 30 месеца работа са необходими за извършване на всеки FCD, като работата е разпределена между съоръженията в l’Ile Longue и док 8 на вмб Брес;
- За завършване на FCD са необходими 2,5 милиона часа труд.

Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


SSBN Le Terrible бе пребазирана от френската секретна база за атомни подводници Île Longue във вмб Брест за основен ремонт

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/3 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка