Първият в света автономен контейнеровоз с 0% вредни емисии бе доставен на Yara International (СНИМКИ, ВИДЕО)

Pan.bg 03 дек 2020 | 20:11 views (953) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
По информация на kongsberg.comimage

Дълго чаканият контейнерен кораб с нулеви вредни емисии Yara Birkeland бе доставен на собственика си – Yara International, съобщи норвежката корабостроителница Vard.
При получаването си корабът трябва да мине на задължително тестване за контейнерен товар и стабилност, преди да отплава за пристанището и тестовата зона в град Хортен за допълнителна подготовка за автономно плаване.

“Задачата ни бе да построим плавателен съд, готов за автономно плаване, който Yara да доразвие до момента на пускане във вода. Корпусът беше построен от Vard Braila и първоначално беше планирано да бъде доставен на Vard Brevik, но впоследствие обстоятелствата се промениха и доставката стана за Vard Brattvaag, съобщиха от корабостроителницата Vard.

“Минахме през вълнуващ процес, който включваше и технологично развитие, като благодарение на това получихме огромно количество информация и ноу хау за такъв тип плавателно средство. Ще продължим да обогатяваме опита си като продължаваме напред. Това е пример за това колко гъвкави можем да бъдем в адаптирането си към новите технологии и промените в мореплавателната индустрия“.

Новината за новия плавателен съд без вредни емисии идва след като проектът беше забавен през май 2020 г. заради пандемията от Covid-19.

Преди около месец Yara съобщиха, че строежът на кораба върви по план с малки закъснения, включително и етапите с поставянето на батерията, контролните и навигационните системи. Въпреки това автономната логистика на сушата се оказа предизвикателство за проекта. “За авнотомната логистика на сушата проектният екип продължава да търси по-опростени решения“, казаха от компанията.

“Целта на Yara е да завърши проекта и въведе кораба без вредни емисии в употреба. Ще бъдат разгледани различни варианти на взаимодействие с други компании, за да може корабът да плава и да извършва търговски дейности“.

Още през 2017 г. Kongsberg и Yara съобщиха за намерението си да построят електрически задвижван кораб, който не произвежда вредни емисии. В рамките на партньорството Kongsberg отговаря за развойната дейност и доставката на всички технологии, които да правят кораба Yara Birkeland действащ, като например сензорите и интеграцията за дистанционни и автономни операции, в допълнение на електрическия двигател, батерията и задвижващата контролна система.

Корабът Yara Birkeland е дълъг 80 m, широк - 15 m, и на него могат да се натоварят 120 стандартни 20-футови контейнера. Предвижда се с него да се транспортират стоки от завода на Yara Porsgrunn до Brevik и Larvik, Норвегия, като целта е сухопътният транспорт, който замърсява въздуха, да бъде заместен с воден такъв, при който няма отделяне на вредни емисии.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка