Румъния потвърди готовността си да закупи корвети от клас Gowind

Pan.bg 30 окт 2020 | 20:38 views (1047) commentaries(3)
img
pan.bg
Румънският премиер Людовик Орбан, който е на посещение в Париж, заяви, че Букурещ е готов да подпише договор с Naval Group за закупуване на корвети на обща стойност 1,2 милиарда евро, веднага щом исковете, заведени от конкурентите след присъждането на победата в конкурса на френската компания приключат. Както е заявил ръководителят на правителството пред ресурса Mediafax, има правен спор (а всъщност те са повече от един). Бяха проведени няколко съдебни дела, които бяха инициирани от конкурентите срещу решението на тръжната комисия за възлагане на поръчката на Naval Group. Щом приключат тези съдебни производства, Румъния е готова да подпише договора. За страната е важно да се сключи и се изпълни този договор. Изграждането на четири корвети е необходимо за усилване на бойните възможности на румънския флот в Черно море. Миналия октомври съдът в Букурещ отхвърли жалба, подадена от холандската група Damen, след като румънското Министерство на отбраната подписа договор с консорциума Naval Group и корабостроителницата в Констанца. Въпреки това, едно от делата, което все още е висящо в съда, може да доведе до отмяна на правителственото постановление 48/2018, с което се одобрява процедурата за провеждане на търга. Плановете за закупуване на нови корвети за румънския флот се изпълняват от 2016 г. През октомври 2018 г. Министерството на отбраната на страната получи три предложения за доставка на четири нови корвети УРО (с управляемо ракетно оръжие) и модернизация на две фрегати Тип-22 на въоръжение, представени от европейските компании Damen, Fincantieri и Naval Group. В съответствие с изискванията на румънското Министерство на отбраната предложенията бяха подадени съвместно с румънските фирми-партньори. Бюджетът на програмата се оценява на 1,6 милиарда евро. Корабите трябва да бъдат построени в Румъния. Damen Schelde Naval Shipbuilding предложи на румънските военноморски сили доставката на кораби, базирани на проекта за фрегата Sigma-10514, съвместно с дъщерното си дружество Damen Shipyards Galati. Италианската Fincantieri предложи на румънското Министерство на отбраната кораб, разработен на базата на проекта за корвета от клас "Абу Даби", заедно с дъщерното си дружество VARD, чиито предприятия се намират в румънските градове Тулча и Браила. Френската Naval Group представи предложение за изграждане на корвети от клас Gowind-2500 в сътрудничество със Santierul Naval Constanta S.A. На 3 юли 2019 г. румънските власти
обявиха избора на френската Naval Group и нейния партньор Santierul Naval Constanta (SNC) като предпочитани кандидати за изпълнението на програмата за изграждането на четири нови многоцелеви корвети от клас Gowind, модернизация на фрегатите "Тип-22" и създаването на център за техническо обслужване и център за обучение.
Л. Дойчинов
По информация на https://armstrade.org/
Снимка: https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  питащ 30 окт 2020, 21:45
   
  3
   
  0

  Въпросът ми е към модераторите на сайта. Моля, ако сте запознати, покажете снимки или рендери на корветите, които Lurssen ще построят за нашите ВМС. Никъде в мрежата не откривам информация, подкрепена със снимков материал. OPV 80/85/90 някой от тези варианти кораби ли ще бъде заложен?

 2. #2
  Ghost_ 31 окт 2020, 02:58
   
  5
   
  1

  Отговор на коментар: #1

  Няма кой да ти отговори!
  Нашият така наречен "конкурс" е по-секретен и от Американските ядрени тайни!

  Затова и цената на корабите ще е като за фрегата, а крайният продукт ще е с ударните възможности на голям катер.
  Предположението е, че проектът е базиран на OPV90 на Lurrsen, s 57 mm главно оръдие, 4 ПКР и вероятно 8 ЗУР. Но това са предположения, а всичко ще се изясни СЛЕД като подпишем договор и преведем аванса.

  Апропо, хич недей и да питаш за проекта на Fincantieri, класиран на второ място. Никой нищо няма да каже, нашите военни ще мълчат като комунисти на разпит!
  За да не се окаже, че италианците са оферирали далеч по-добър продукт ...

 3. #3
  питащ 31 окт 2020, 10:04
   
  5
   
  1

  Към #2 Благодаря за информацията :)

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка