50 ГОДИНИ ТРЕТИ ДИЗИЗИОН ПРОТИВОМИННИ КОРАБИ

Pan.bg 12 окт 2020 | 21:20 views (1098) commentaries(2)
img

„За чисти и безопасни фарватери“
На сайта гостува капитан ІІ ранг Лъчезар Иванов –
командир на дивизиона


image
Капитан ІІ ранг Лъчезар Иванов на актуален фон, 12 октомври 2020 г.

Трети дивизион противоминни кораби е достоен наследник на миночистачните сили на военния флот на България. Началото на тяхната дейност е поставено през първата половина на 1884 г. с две миноноски. На 19 април 1898 г. във Варна се създава Минна част на Черноморския флот, за да организира активна и пасивна отбрана на българското крайбрежие. По време на Балканската и Първата световна война Минната част поставя и обезврежда хиляди морски мини.
През Втората световна война най-необходимият клас кораби за река Дунав и Черно море са миночистачите. Първата военна част, участвала във войната, е Дунавската минна флотилия. Българските миночистачи „Христо Ботев”, „Искър”, „Цибър” и други извършват самостоятелно миночистене и провеждане зад трал на транспортни и бойни кораби. От септември 1944 г. до октомври 1948 г. са обезвредени 1277 морски мини. Постигнатите успехи обаче имат висока цена. Загиват редица моряци - миньори, чиито имена са издълбани на паметната плоча в района на дивизиона.
Трети отделен дивизион базови тралчици (по тогавашното им наименование) е създаден през 1970 г. Първите два кораба пристигат на 15 септември във Варна. За около 10 дни завършва процесът на предаване на корабите от съветските на българските екипажи. Рожденият ден на дивизиона е 30 септември 1970 г. Церемонията по вдигането на българските военноморски флагове е в Созопол заедно с новите големи торпедни катери. Първи командир на дивизиона е капитан ІІ ранг (тогава) Йото Йотов, началник-щаб – капитан-лейтенант Колю Киров, а командири на кораби – капитаните ІІІ ранг Тодор Пенов и Христо Христов. Около 4 месеца отнема усвояването на корабите и бойно сглобяване на дивизиона.
Неговото попълване продължава неравномерно – третият и четвъртият кораб са получени през 1971 г., петият – през 1984 г., и последният шести – през 1985 г. Корабите (проект 257 ДМЭ „Ваня” ) са съвсем нови, модерни за времето си и твърде добре въоръжени с артилерийско, зенитно-ракетно и противоминно оръжие в трите му аспекта – контактно, неконтактно и телевизионна апаратура. Телевизионният търсач е далечен предшественик на идеологията на по-късните и перспективни минни ловци.
Отначало корабите имат
номера от 31 до 36, а по-късно получават и имена на кораби и личности, останали в историята или проявили героизъм в миночистенето: „Искър”, „Цибър”, „Добротич”, „Капитан-лейтенант Кирил Минков”, „Капитан-лейтенант Евстати Винаров” и „Капитан І ранг Димитър Паскалев“. Дивизионът постепенно се превръща в едно от водещите флотски поделения – три пъти на второ място, три пъти на първо, за първи път „отличен дивизион” – още през 1978 г. и успешно участва в национални и многонационални, в двустранните българо-румънски учения, провеждани през година. Участието на дивизиона с 3 кораба в учение с американския ракетен крайцер „Йорктаун” още през 1991 г., по-късно в ученията „Бриз” и „Кооператив Партнър”, е далечен предвестник на засилващите се след това евроатлантически интеграционни процеси във военноморската област, превърнали днешните учения със съюзници в обичайно ежедневие.
От 1 септември 1992 г. дивизионът се преименува в Трети дивизион миночистачни кораби. В него се вливат рейдовите миночистачи проект „1259.2” и проект „501”. През 2002 г. от състава му излизат рейдовите миночистачи проект „501”.
През 2009 г. е приет на въоръжение нов тип противоминен кораб - минен ловец „Цибър”. Закупеният от Кралсво Белгия кораб предоставя на българските ВМС изцяло нова философия за борба с морското минно оръжие. Пред екипажа на кораба е поставено предизвикателството за овладяване на съвременната материална част и техника от следващо поколение.
След близо 6-месечен процес на усвояване на все още белгийския минен ловец Miosotis (М992) във Военноморска база Зеебрюге – Белгия, на 9 февруари българският флаг е вдигнат над кораба, който с първия си командир капитан ІІІ ранг Димитър Желев от 11 февруари до 2 март извършва преход от около 3 600 морски мили от Белгия през Северно море, Атлантика и Средиземно море до Черно море. На 24 март е официалната церемония по именуването и освещаването на кораба, който още през месец юли участва в учението „Бриз-2009”.
През 2012 г., в рамките на извършваните във ВМС реформи, последните базовите миночистачи проект „257 ДМЭ” („Искър” и „Добротич”) са изведени от строя, а формированието преминава от дивизионна към отрядна структура. За времето от 2012 г. до 2018 г. Трети отряд противоминни кораби функционира в състава на Шести дивизион миночистачни кораби. През юли 2018 г. отрядът противоминни кораби отново е отделен като самостоятелно военно формирование в състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС.
Настоящия Трети дивизион противоминни кораби е възстановен на 1 юли 2020 г. с нарастване на корабния му състав със закупените от Кралство Нидерландия два минни ловци клас „Трипарти”. Те имат водоизместимост 560 т, дължина - 51.50 м, широчина - 8.96 м, газене - 3.60 м и екипаж от 45 военнослужещи. Противоминното им въоръжение включва ХАС „Thales“ и подводни телеуправляеми апарати „Seafox”.
От 1991 г. дивизионът достойно се представя в редица международни учения, първоначално по инициативата „Партньорство за мир“, а впоследствие и в такива, организирани от страни членки на НАТО. Сред тях са Учение „COOPERATIVE PARTNER” – 1995 г., 1997 г., 1999 г., 2002 г. и 2004 г.; Национално военноморско учение с международно участие „БРИЗ” – ежегодно; Учение „BLUE DANUBE” (по река Дунав) – 2000 г. и 2004 г.; Българо-румънско учение на противоминните сили „ПОСЕЙДОН” – ежегодно от 2005 г. до сега; Учение на противоминните сили на турските ВМС „НУСРЕТ” – 2017 г. и 2018 г.
Кораби от дивизиона участват в задгранични походи в Черно море, посещавайки гр. Констанца, Румъния през 1996 г. („Искър” и „Кап. л-т Евстати Винаров“), 2002 г. („Искър”) и 2005 г. („Искър”).
През 2017 г., по време на учение „Нусрет 17”, минен ловец „Цибър” преминава сертификация съгласно критериите на НАТО за оценка на военноморски единици – MAREVAL, с което корабът доказва своята готовност за участие в операции на Алианса.
През 2018 г. за първи път кораб от дивизиона участва във Втората постоянна корабна противоминна група на НАТО (SNMCMG 2). В състава на групата минен ловец „Цибър” оперира в Йонийско и Черно море, като участва в учение „Нусрет 18”, учение от типа PASSEX с бреговата охрана на Грузия и учение „Посейдон 18”.
Офицери и старшини от дивизиона систематично посещават специализирани курсове и стажове, както в България, така и в САЩ, Великобритания, Холандия, Испания, Белгия и други, с цел обучение и повишаване на професионалната квалификация. Традиция през последните години е обучението на офицери от дивизиона във Военноморската академия на САЩ в Ню Порт, Род Айлънд. Офицери и старшини от дивизиона са заемали и заемат различни позиции в командвания и центрове за обучение на НАТО.
Новопридобитите минни ловци са транспортирани до България от полупотопяемия тежкотоварен кораб SUPER SERVANT 4. На 23 септември те са снети от борда му във водите на Варненското езеро, след което са дислоцирани в Пункт за базиране Варна в района на дивизиона. Двата кораба ще допринесат за повишаване способностите на българските ВМС за изпълнение на задълженията им по осигуряване на безопасността на корабоплаването в морското ни пространство в мирно време, както и за успешно изпълнение на военновременните задачи в национален и съюзнически формат в НАТО и ЕС. Корабите са произведени през 1984-1985 г. и са модернизирани през 2005-2006 г. Използвани са от ВМС на Нидерландия до 2011 г. Процесът на придобиване и закупуване на корабите е осъществен от Министерството на отбраната.
На 1 октомври във Военноморски музей във Варна е открита юбилейна изложба, „50 години Трети дивизион противоминни кораби – наследници на славни традиции”. От фонда на музея са предоставени експонати, свързани с историята на миночистенето, запазените флагове, вимпели и табели с имената на корабите, служили в дивизиона, карти на минни заграждения и тралове, останки от взривени мини и други. Представена е и книжка, посветена на годишнината. На събитието присъстват адмирали, офицери и старшини от строя и запаса, военнослужещи от формированието, бивши негови командири. Изложбата ще може да бъде разгледана до края на месец ноември 2020 г.
Дивизионът пази и развива традициите на българското военно миночистене, както и на повишаване на професионализма в национален и съюзнически формат. В неговия район са установени два паметника – на загиналите военни миньори и на историята на формированието, на който са изобразени проектите на всичките му кораби и изписани имената на командирите на дивизиона (и отряда). Хронологически това са 14 старши офицери: капитан І ранг Йото Йотов, капитан І ранг Колю Киров, капитан І ранг Иван Калчев, капитан І ранг Веселин Русинов, капитан ІІ ранг Петър Петров, капитан ІІ ранг Пламен Манушев, капитан ІІІ ранг Теодор Авджиев, капитан ІІ ранг Димитър Денев, капитан ІІ ранг Тодор Йотов, капитан І ранг Ивелин Калоянов, капитан І ранг Димитър Йорданов, капитан І ранг Никола Каранов, капитан ІІ ранг Георги Николов и капитан ІІ ранг Петър Димитров. Сред офицерите, служили в дивизиона са петима, удостоени с висше военноморско звание, а така също - депутат, областен управител, преподаватели във висши учебни заведения, офицери от Министерството и Щаба на отбраната, Щаба на флота и двама негови командващи – вицеадмиралите Петър Петров и Пламен Манушев.
През 2012 г. е създадено Сдружение, което носи миньорския девиз „За чисти и безопасни фарватери“. Днес офицери и старшини, служили в дивизиона, членуват в Клуб „Миньор“, който е секция в структурата на СОСЗР във Варна.
На 14 октомври след обяд в Пункт за базиране Варна ще има двоен празник – ще бъде чествана 50-ата годишнина от създаването на Трети дивизион противоминни кораби, а новопридобитите минни ловци ще вдигнат българските военноморски флагове и ще получат почетните имена „Струма“ и „Места“. Очаква се в церемонията да участват министърът на отбраната, началникът на отбраната, командирът на ВМС, Варненският и Великопреславски митрополит, областният управител и кметът на Варна, представители на военнородолюбиви организации, ветерани на флота и дивизиона.
Още от следващия ден предстои продължаване на сглобяването на екипажите, профилактика на всички системи и механизми, докуване на корабите, обучение на част от екипажите от „Оперативен“ сектор. Главното предизвикателство пред дивизиона е бързото влизане на корабите в строя и постигане на пълна готовност за качественото изпълнение на свойствените им задачи.

Снимки ВМС, Иван Савов, личен архив

Текстове към снимките:

image
Първият миночистачен кораб с името „Цибър"

image
Легендарният миночистач „Христо Ботев” служи и до днес като рейдови буксир

image
Първият трален разчет през 1970 г. с командир лейтенант В. Русинов – бъдещ командир на дивизиона


image
Дивизионът е попълнен до своя апогей - шест базови тралчика, 1985 г.

image
Участие на базов миночистач в учение „Кооператив Партнър“, 1997 г.

image
Участие на рейдов миночистач в българо-румънското учение „Синият Дунав – 2000“

image
Минен ловец „Цибър” на преход през Бискайския залив, февруали 2009 г.

image
Именуване и освещаване на минен ловец „Цибър“, 24 март 2009 г.

image
След последното в историята плаване на тралчик (миночистач) „Добротич“ на 1 август 2012 г.

image
Вимпелът на дивизиона и флаговете на „Искър“ и „Добротич“ на път към музея, 9 ноември 2012 г.

image
Честване на 45-ата годишнина от създаването на дивизиона, 15 октомври 2015 г.

image
Разузнавателен поиск за мини от рейдови миночистачи, 10 ноември 2015 г.

image
Разузнаване на учебна котвена мина от водолазна група на минен ловец „Цибър”, 13 юли 2016 г.

image
Извличане на откритите морски мини на борда на минен ловец „Цибър”, „НУСРЕТ-18”

image
Трети дивизион противоминни кораби на празника на флота, 11 август 2019 г.

image
Новопридобитите минни ловци изплават от тежкотоварния кораб във Варненското езеро, 23 септември 2020 г.

image
Все още без имена минните ловци застават за първи път в Пункт за базиране Варна, 23 септември 2020 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  THUNDER 12 окт 2020, 21:27
   
  5
   
  0

 2. #2
  Ивелин Калоянов 25 окт 2020, 06:17
   
  0
   
  0

  Командващите на флота излезли от дивизиона са трима, а не двама. Пропуснатия е адмирал Димитър Денев.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка