Нека бъдем достойни и горди наследници на своя патрон!

Pan.bg 23 юли 2020 | 14:57 views (345) commentaries(1)
img пан.бг
Източник: Otbrana.com

Днес се навършват 78 години от гибелта на Никола Й. Вапцаров. „В този исторически ден нека сведем глава пред внушителната фигура на поета и моряка Никола Вапцаров. Нека бъдем достойни наследници на своя патрон и продължители на неговите завети. Всички възпитаници на Висшето военноморско училище, капитани на кораби, механици и други морски специалисти, обучени и възпитани в любов към морето и морските традиции, достигайки до всички места на Световния океан, популяризират достиженията на Морска България. Ние няма да пожалим сили и професионални умения, творчество и мъдрост за повишаване качеството на учебния процес, съхранявайки националните традиции във военното образование и преоткривайки модерния дух на времето“, се посочва в обръщение на началника на ВВМУ „Никола Й. Вапцаров“ флотилен адмирал Боян Медникаров
***

Уважаеми възпитаници на Висшето военноморско училище,
Уважаеми Дами и господа,

Днес се навършват 78 години от гибелта на патрона на Висшето военноморско училище - Никола Йонков Вапцаров. Поредната годишнина на безсмъртието на големия поет, пламенен патриот и романтик с национално самосъзнание. Неговата борба за справедливост и по – добър живот е актуална и днес. Времето, в което живее и твори Вапцаров e време на разломи в колективната и индивидуалната душа. Време, което задължава всяка личност да направи своя конкретен граждански и нравствен избор. Вапцаров прави своя избор – и със словото си, и с живота си той спомага за изграждането на бъдещия ден.
Неговото име се свързва с вяра. Вярата, която осмисля съществуването и е нравствена опора в осъществяването на нашите стремежи. Вярата в доброто и човека, хубаво е не само да ги разбираме, но и да съумеем да ги предадем на тези след нас. Никола Вапцаров е единственият българин, носител на Международна награда за мир, присъдена му посмъртно. Едва ли има друг автор в българската литература, чиито стихове да звучат не само на основни европейски езици, но и на по-редки. Много от нашите мислители, днешни, съвременници казват, че той е тяхната настолна книга. В неговото творчество откриваме редица ключови думи, които съдържат концентрирани основните послания. Достатъчно е да посочим думи като вяра, епоха, хляб, свобода, история, родина, майка. Вапцаров не е само история, той е нещо много повече.
Ние, завършилите Морско училище, едно от малкото висши учебни заведения в света, което носи
името на свой възпитаник, сме горди наследници както на силния дух и на цялостното светоусещане на Вапцаров, така и на ревностно пазените традиции на Училището. Името му вълнува всяко българско сърце. То е свещено за всички български семейства, в които е израснал поне един моряк. Именно тук поетът среща за първи път голямата си любов- морето и открива дивата му красота, а вълните и бурите оставят отпечатъкът си в неговите стихове. Морето калява чувството му за дълг и му дава онази воля, която впоследствие го води към безсмъртието. Заради всичко това възпитаниците на Морско училище истински се гордеят със своя патрон и идентифицират Училището си, професията си и себе си с духа и името на Вапцаров, ние се наричаме „Вапцаровци“. Твърдо вярвам, че ние сме достойни за неговото име. ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ е едно от най-престижните висши училища в България и по реализацията на своите кадри у нас и в чужбина, по прилагането на международни стандарти, по международни сертификати и акредитации. Утвърдило е своя международен престиж и се е превърнало в еталон за най-високо качество на военноморско и техническо образование. Неслучайно през настоящата година то заема второ място в ежегодната класация на Международната асоциация на морските университети, изпреварвайки почти всички най-престижни морски висши учебни заведения в света. Зад нас остават морските академии и университети на САЩ, Великобритания, Русия, Германия и Япония.
Днес всички възпитаници на Морско училище изпълняват с чест неговия пророчески девиз:
„Ние искахме нещо огромно,
Ние искахме кораби като планини,
Ние искахме далечни морета“
Уважаеми дами и господа,
Много можем да говорим за вдъхновението, човечността и вярата, която ни завеща Вапцаров. В този исторически ден нека сведем глава пред внушителната фигура на поета и моряка Никола Вапцаров. Нека бъдем достойни наследници на своя патрон и продължители на неговите завети.
Всички възпитаници на Висшето военноморско училище, капитани на кораби, механици и други морски специалисти, обучени и възпитани в любов към морето и морските традиции, достигайки до всички места на Световния океан, популяризират достиженията на Морска България. Ние няма да пожалим сили и професионални умения, творчество и мъдрост за повишаване качеството на учебния процес, съхранявайки националните традиции във военното образование и преоткривайки модерния дух на времето.
Уважаеми възпитаници на Военноморското ни училище, нека бъдем достойни и горди наследници на своя патрон! Нека продължим да носим в душите и сърцата си завещания от него пламък! Нека го пазим и не позволим той да угасне, защото България и поколенията след нас ще се нуждаят от него!
ПОКЛОН ПРЕД ПАМЕТТА НА НАШИЯ ПАТРОН
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  UCK 24 юли 2020, 18:05
   
  0
   
  0

  аааа балхари идну добру дяло да свършити!изпържихти хунхуза ????

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка