Най-старият кораб на руския ВМФ е на 105 години

Pan.bg 15 юли 2020 | 12:55 views (1299) commentaries(0)
img
Pan.bg
Руският военноморски флот се експлоатира най-старият спомагателен кораб - "Коммуна". Като конструкция той представлява катамаран и се използва за спасяването на подводници. След това корабът става част от тогавашния руски императорски флот през 1915 г. До 1922 г. той се е наричал "Волхов" .В Путиловската корабостроителница през 1911 г. разработват проект за спомагателен съд. Той се оказва най-добрия претендент в конкурса. На 5 май 1912 г. се подписва контракт за строителството на кораба. Три години по-късно, в корабостроителницата "Путилов" в Санкт Петербург, той вече е готов. Между другото, за производството на съда е използвана стомана Siemens-Martin и корпусът на „Комуна“ все още е добре запазен. Според проучване, проведено от експерти на "Роскосмос", високите антикорозионни свойства на стоманения корпус на кораба са получени в резултат на изгаряне по време на строителството.
След като беше приет във флота, корабът служи в Ревел и беше използван като плаваща база за подводници. Той транспортира резервни торпеда, гориво и осигурява каюти за почивка на моряците-подводничари. По време на Великата Отечествена война „Комуна“ служи в състава на Балтийския флот и осигурява ремонт на подводници.
Пресцентърът на Черноморския флот на ВМФ на РФ, че през 1967 г. корабът е предислоциран от Кронщат в Севастопол, в състава Черноморския флот. "Комуна" е преминал модернизация, носи на борда на подводния робот Seaeye Panther Plus и все още в експлоатация.

Пресс-служба Черноморского флота ВМФ России
Снимка: © Пресс-служба Черноморского флота ВМФ России
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка