Астрономическият екип на Военноморско училище с нови открития

Pan.bg 21 май 2020 | 13:12 views (658) commentaries(0)
img Георги Николов

Успешно завърши участието на Астрономическия екип на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ в Националната наблюдателна кампания в рамките на Международната наблюдателна кампания на НАСА за търсене на нови астероиди.

Всяка година, през пролетта и есента, Международният консорциум от университети и обсерватории на НАСА дава възможност на български студенти и ученици да работят в самостоятелна Българска наблюдателна кампания, част от Международната наблюдателна кампания.

Национален координатор на българските научноизследователски кампании е доц. д-р Веселка Радева, ръководител на Морската астрономическа обсерватория и планетариум на ВВМУ „Никола Вапцаров“.

Тази година студентите Асен Асенов, трети курс, спец. КСУ, и Освалдо Андраде, първи курс, спец. „Корабоводене“, от Морско училище работиха заедно с ученици от Математическата гимназия – Варна, и Шуменската езикова гимназия.

Традиционно голяма част от учениците, с които работи астрономическият екип на Морското училище, продължават своето обучение във ВВМУ „Никола Вапцаров“ – Варна.

От 14 април до 12 май 2020 г. младежите обработваха астрономически изображения, правени от големи телескопи от целия свят. Българските участници уточниха орбитите на над 500 астероида и откриха 11 нови астероида.

Новите обекти се намират в астероидния пояс, намиращ се между Марс и Юпитер. Това са предварителни открития, предстоят допълнителни наблюдения на тези обекти, за да може да се определят точните им орбитни елементи.

След уточняването на орбитите на новите астероиди, Комисията за даване на имена на астрономически обекти на Международния астрономически съюз ще предостави възможността на откривателите да дадат имена на новооткритите астероиди.

Това са реални открития на нови тела в Слънчевата система./www.naval-acad.bg

Астрономическият екип на Морското училище продължава своята работа и в текущата нова Международна наблюдателна кампания на НАСА.


РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >

Navigate with the buttons down below to explore the gallery!


Астрономическият екип на Военноморско училище с нови открития

PREVIOUS PHOTO 1/1 NEXT PHOTO

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка