Руският ВМФ започна да подготвя изисквания за нов учебен кораб

Pan.bg 10 апр 2020 | 13:20 views (466) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg
По информация на flot.com

През 2020 г. специалистите от Военния учебен и научен център на Военноморската академия „Адмирал на флота на Съветския съюз Н. Г. Кузнецов“ започнаха работа по оформяне на изискванията за нов учебен кораб и за корабни учебни помагала. Това заяви в интервю за седмичника "Звезда" началникът на Академията вицеадмирал Виктор Соколов. Руските дизайнерски бюра вече започнаха инициативни проучвания за създаването на учебни кораби и катери.

Изискванията се подготвят по поръчение на главнокомандващия на ВМФ адмирал Николай Евменов. Разработват се и характеристиките на бъдещите големи и малки катери за всички военноморски специалности на ВМФ.

Поне три дизайнерски бюра вече са започнали инициативно разработване на нови проекти за обучебни кораби и катери, съобщиха за изданието два източника от индустрията. Става дума за създаване на учебен катер-катамаран и еднокорпусен тренировъчен кораб с класическа архитектура. Обмисля се и възможността за създаване на пълноценен учебен кораб на базата на една от модулните платформи на спомогателни кораби, предлагани от конструкторите за спомагателния флот на ВМС.

През 2018 г. вицеадмирал Андрей Воложински, тогава ръководител на Главния щаб на флота, обяви планове за разработване на „програма за изграждане на учебни кораби от ново поколение, включително кораби от ледови клас, способни да преодолеят значителни пространства в Арктическите морета без подкрепа на ледоразбивач“. Той направи такова изявление в деня, когато учебният кораб "Перекоп" се завърна от дълго плаване. А след 2030 г. ВМС планират да получат и нов учебен ветроход. През 2017 г. вицеадмирал Виктор Бурсук, тогава заместник-началник по въоръжението на ВМФ, заяви, че изграждането му е включено в програмата за корабостроене.

Справка FLOT.COM
Първият специализиран учебен кораб на руския флот е "Океан", построен през 1902 г. До 70-те години ВМФ на СССР не изграждат учебни кораби, а преоборудват остарели военни кораби за тези задачи. През 1976-1978 г. за Съветския флот в Полша са построени три учебни кораба по проект 887 - "Смолни", "Перекоп" и "Хасан". Последният бе отписан през 1998 г., първите два преминаха ремонт в КРЗ "Флотски арсенал" (Варна) и все още в експлоатация.

На снимката: Учебен кораб "Перекоп" на кея в КРЗ "Флотски арсенал"
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker