ФЛОТИЛЕН АДМИРАЛ ВЕЛКО ВЕЛКОВ Е НАЗНАЧЕН ЗА КОМАНДИР НА ФЛОТИЛИЯ БОЙНИ И СПОМАГАТЕЛНИ КОРАБИ

Pan.bg 07 апр 2020 | 14:17 views (2607) commentaries(0)
img
Васил Димитров,
pan.bg

Пресцентър ВМС

С Указ № 76 от 30 март 2020 г. на Президента на Република България и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, капитан I ранг Велко Велков, изпълняващ длъжността „Началник на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС“ е назначен на длъжността „Командир на флотилия бойни и спомагателни кораби“ и е удостоен с висше офицерско звание „Флотилен адмирал“.

Флотилен адмирал Велко Велков завършва Висшето военноморско училище „Н.Й.Вапцаров“ през 1990 г. по специалността „Корабоводене“ за Военноморските сили. Същата година е назначен на длъжност „Командир на минно-артилерийска бойна част“ на базов миночистач в дивизион противоминни кораби от състава на военноморска база Бургас.

От 1993 г. до 1998 г. заема длъжностите „Командир на базов миночистач”, „Командир на отряд рейдови миночистачи“, „Дивизионен щурман“ в щаба на дивизион противоминни кораби.

През 2004 година завършва ВА Г.С.Раковски в София и е назначен на длъжност „Флагмански щурман, той и специалист по морската подготовка“ в щаба на военноморска база Бургас.
От 2006 до 2014 година флотилен адмирал Велков заема длъжностите „Началник на щаба на дивизион кораби със спомагателно назначение“, „Командир на дивизион противоминни кораби“ и „Командир на дивизион патрулни кораби“ от състава на военноморска база Бургас.

През 2015 година завършва Военноморския колеж на ВМС на САЩ и е назначен на длъжност „Заместник-командир на Пункт за базиране – Варна“ от състава на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС.

От 2016 до 2020 г. изпълнява длъжността „Началник на щаба на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС“.

От 30 март 2020 г. е „Командир на флотилия бойни и спомагателни кораби“.

Екипът на списание "Клуб ОКЕАН" и на pan.bg пазят най-добри спомени от адмирал Велков (тогава кап. II ранг) от съвместното им плаване от Зеебрюге до Атия на борда на фрегатата 41 "Дръзки" през 2005 г.

Успех адмирале!!!
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker