В САЩ за руските ядрени подводници: Готови за сериозна война по всяко време, дори и акостирали!

Pan.bg 31 мар 2020 | 16:41 views (1270) commentaries(2)
img
pan.bg


Русия е доказала способността на своите подводници да изстрелват крилати ракети „Калибър“, дори ако те са били изненадани, пишат американските медии. Според тях Москва продължава да се придържа към тактиката, разработена от СССР по време на Студената война. За успешното изстрелване на калибър от подводница Северодвинск, акостирала до кея миналата година, бе съобщено от руски медии.

Изстрелването на крилати ракети от подводници директно от стената за акостиране е друг пример за интересна и уникална военноморска тактика, която СССР разработи по време на Студената война, а Русия все още използва, пише The Drive.

Така в американското издание коментира способността на руската ядрена подводница Северодвинск от проект 885 «Ясень» да изстрелва крилати ракети „Калибър“ непосредствено, когато е до стената на кея, ако врагът я улови „изненадващо“.

"Известия" писа за такова успешно изстрелване на калибър, от Северодвинск преди година.

Както е отбелязано в публикацията, по този начин моряците демонстрираха способността на „хванатите в изнеда“ подводници да решават бойни задачи, когато „редица възли и системи не работят“.

Ръководителят на петербургския Клуб на подводниците - подводничарят капитан първи ранг Игор Курдин подчерта, че в началото на 1960-1970-те години СССР обучава ядрените подводници от второ поколение да използват междуконтинентални балистични ракети (МБР) директно от кея. Според него това повишава бойната ефективност на оръжията.

„Флотът не винаги разполага с времето необходимо за корабите да се отделечат от кея и да продължат към предварително определената зона за удар. Подводниците трябва да могат да използват основните си оръжия веднага, ако е необходимо, без да се отдалечават от кея “, отбеляза експертът.

Основната многофункционална ядрена подводница от проект 885 (Ясен) Северодвинск беше приета в руския флот през 2014 г. Към днешна дата тази подводница е единственият активен кораб от тази серия. В следващите няколко години руските моряци планират да получат още шест от тези подводници. Те се различават по възможността за комбиниране на ракетни и торпедни оръжия. Максималната дълбочина на кораба е 600 м, повърхностната скорост е 16 възела, а подводната скорост е 31 възела. Екипажът на ядрената подводница е 90 души.

Крилатите ракети "Калибър" днес се считат за едно от най-ефективните оръжия, използвани от кораби и подводници на руския флот.

Тези оръжия се използват широко като част от руската военна операция в
Сирия. В Арабската република ракетите са доказали високите си тактически и технически характеристики.

Комплексът S-14 «Калибр» е разработен от експерименталното конструкторско бюро на «Новатор» на базата на комплекс С-10 «Гранат». За първи път е показан през 1993 година. На базата на Калибър са създадени наземни, въздушни, надводни и подводни комплекси.

Комплексът се предлага и за износ. Различни видове "Калибър" днес са на въоражение в Русия, Индия и Китай.

Основните носители на калибър са кораби и подводници. По-специално ракетите са на въоружение на фрегати от проект 22350 и 11356, корвети по проект 20385, малки ракетни кораби на проекти 21631 и 22800, патрулни кораби по проект 22160, подводници на проекти 885 «Ясень», 636 „Варшавянка“, 677 „Лада“, 971 «Щука-Б» и 877 «Палтус». Обсегът на полета на «Калибр» с морско базиране е около 1,4 хиляди км.

„Калибър“ се разположени в Балтийския, Черноморския и Северния флоти и е напълно способен да реши задачите за стратегическо възпиране. „Комплексите «Калибр» днес позволяват на Русия да гарантира статут на стратегическо не ядрено възпиране“, обясни пред ТАСС Игор Коротченко, главен редактор на списанието „Национална отбрана“.

През февруари миналата година руският министър на отбраната Сергей Шойгу обяви, че през 2019-2020 г. ще бъде разработена наземна версия на морския комплекс «Калибр» с крилати ракети с голям обсег на действие.

Според него "използването на ракети от морско и въздушно базиране за наземни цели значително ще намали времето за производство на нови ракетни оръжия и тяхното финансиране". „Освен това е важно да се увеличи обсегът на наземните ракетни системи, които се разработват днес “, подчерта Шойгу.

Преди това се съобщаваше, че Русия планира да създаде наземна версия на ракетата с морско базирне «Калибр» и да започне „експериментални проектни работи за създаване на наземни комплекси от хиперзвукови балистични ракети със среден и по-къс обхват. "

Източник: gazeta.ru Снимка: wikimedia.org
Превод и редакция: Любчо Вълев / pan.bg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Borei 31 мар 2020, 18:04
   
  7
   
  2

  Ами готови са, това им е най-важното предназначение. За какво са ги направили иначе?
  Това е много скъпо оръжие и за това трябва винаги да е готово за война!

  То и на САЩ стратегическите им подводници са постоянно готови за война!

  "Ясен" уж не е стратегическа подводница, но ракетите "Калибър" (както и другите на въоръжение) могат да бъдат и с ядрени бойни глави и за това не се знае точно, дали са стратегически или конвенционални? НО са морски изтребители, малошумни и доста добре въоръжени, стрелят по всичко под водата, над водата и по сушата.

  В статията нищо не се казва за новите ракети "Циркон"? Подобрената Ясен-М, ще ги има и тях на въоръжение! С тях "Ясен-М" също ще могат да стрелят, както по морски цели, така и по брегови. И "Циркон" е хиперзвукова ракета. Според едно изказване на Путин ще имат обхват най-малко 1000 км (за стрелба по сушата, а за морски цели са с по-малък обхват). Скоростта, до сега е постигнато 8 Маха, планирано е да бъде обаче до 10-11 Маха.

  "Возможность комбинировать ракетное вооружение дает гибкость в выполнении широкого набора боевых задач: от борьбы с субмаринами и поражения стационарных наземных целей, до уничтожения всех типов надводных кораблей противника крылатыми ракетами «Калибр», «Оникс», «Циркон». Ясень-М также способна будет применять перспективные крылатые ракеты ЗМ-22 «Циркон»"

  До края на тази година още две такива подводници от проекта "Ясен" ще влязат на въоръжение, К-561 «Казань» и К-573 «Новосибирск»!
  В момента още са на изпитания по океаните на всички системи и пред държавното одобрение на МО.

 2. #2
  Borei 31 мар 2020, 19:52
   
  3
   
  2

  Ясень-М! Изтребители в морските дълбини!


Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker