Близо 4 години след въвеждането в експлоатация на DDG1000 Zumwalt, ВМС на САЩ са на път да се сдобият с напълно работоспособен СТЕЛТ разрушител

Pan.bg 30 мар 2020 | 11:35 views (792) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
defencenews.com

Първият стелт разрушител тип DDG 1000, Zumwalt, е на път да получи в завършено и функциониращо състояние бойната си управляваща система в рамките на дни, сподели източник със знания за програмата пред Defense News. Това е краят на едно дълго "пътуване" на кораба, който бе приет в експлоатация през 2016 г. без работеща бойна управляваща система. Така той най-накрая ще влезе изцяло в нормална експлоатация.

През ноември 2016 г. BAE Systems получи договор за 192 милиона долара за доставка на бойната управляваща система за Zumwalt и еднотипният Michael Monsoor.

Програмата DDG-1000 бе обект на критика заради силното надвишаване на разходите и промени през годините. Първоначалният облик на кораба - Advanced Gun System, бе напълно изоставен от ВМС, тъй като концепцията се промени от платформата за огнева поддръжка на Морската пехота за нанасяне на надводни и наземни удари. Тъй като ВМС отрязаха закупуването на разрушители от тип Zumwalt от 28 кораба, на 7 и накрая на 3, снарядите за оръдието станаха все по-скъпи, което направи снаряда Long Range Land Attack Projectile твърде скъп, за да се стреля с него. Военноморските сили все още не са намерили замяна. Вместо това корабът бе преквалифициран като "кораб-убиец", въоръжен с крилати ракети Tomahawk и ЗРК с ракети SM-6 интегрирани в неговата бойна система.

Военноморските сили създадоха дивизион Surface Development Squadron, за да помогнат да се интегрират нови технологии във флота, като безпилотни надводни кораби и DDG-1000.

Вторият разрушител от типа, Michael Monsoor, трябва да разполага с работоспособна бойна управляваща система до второто тримесечие на 2020 г., според предварителната програма на командването на ВМС на САЩ от януари 2020 г. Третият и последен кораб от класа, Lyndon B. Johnson, все още се строи в Bath Iron Works в щата Мейн и трябва да бъде доставен на ВМС до декември 2020 г. След това корабът ще осъществи транзитно плаване до базата си в Сан Диего (щата Калифорния), и ще има премине през процес на инсталиране на бойна управляваща система като своите събратя по тип.

На снимката: Разрушителят DDG1000 Zumwalt видян в щата Мейн, преди заводски изпитания. Американският флот най-накрая ще има напълно функциониращ кораб си през следващите дни. (сн. Робърт Ф. Букати/AP)
image
/219776849/in-articles

-->
/>
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker