Четвъртият миночистач тип "Александрит", "Яков Баляев", ще постъпи в руския Тихоокенски флот

Pan.bg 23 мар 2020 | 17:51 views (470) commentaries(0)
img
хаджи Димитър СТАВРЕВ
pan.bg
mil.com

Екипажът на миночистачът „Яков Баляев“, проект 12700 (шифър „Александрит“), завърши пълния цикъл на обучение в Съвместния учебен център на ВМС на Русия в Санкт Петербург. Според пресслужбата на МО на Русия допълнително обучение ще се проведе на борда на еднотипният миночистач "Александър Обухов", който служи в Балтийския флот от декември 2016 г.

„Яков Баляев“ е четвъртият кораб от проекта 12700, който се строи в Средно-Невския корабостроителен завод. На 29 януари 2020 г. корабът бе спуснат на вода и се планира да бъде приет на въоръжение през лятото на 2020 г. Предполага се, че той ще отиде да служи в Тихоокеанския флот.

Композитните миночистачи по пр. 12700 са с водоизместимост около 890 тона и със скорост до 16,5 възела. Разработени са от Санкт Петербургското Централно морско бюро за проектиране "Алмаз". Основната им цел е да търсят и унищожават мини във акваторията на военноморските бази. Те са оборудвани със сонарни станции, разположени както на борда, така и на дистанционно управлявани и автономни подводни апарати, но корабите могат да използват и традиционно минно-трално въоръжение. Също така на "Александрит"-е са монтирани безпилотни надводни съдове.

През април 2018 г. серията "Александрит" за руския флот беше увеличена на 10 единици вместо 8, а крайният срок за последния миночистач бе изместен с шест години - до 2027 г. През май 2019 г. поръчката за "Александрит"-е бе увеличена до 12 единици.

На снимката: Морският миночистач „Яков Баляев“, проект 12700 (сн. Ник Григориев, фото агенция Industrialine)
image
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker