Дарданелска битка при Галиполи

Pan.bg 21 мар 2020 | 13:42 views (527) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Галиполската операция или още Дарданелска операция, битка при Галиполи или битка при Чанаккале е изключително важно сражение през Първата световна война между силите на Антантата и Османската империя, протекло на полуостров Галиполи (Gelibolu в съвременна Турция) в Османската империя между 25 април 1915 и 9 януари 1916 г.

Великобритания и Франция започват атака по море с намерението да завладеят пролива, последвана от десант на полуострова, с крайна цел завладяване на османската столица Константинопол (днес Истанбул).

В началото на 1914 г. в Турция пристига многолюдна германска военна мисия, която започва модернизация на армията, а на 6 август 1914 г. Турция и Германия подписват тайно съглашение.[10] Така Турция влиза във войната на страната на Централните сили, но първите реални военни действия са през октомври 1914 г., когато турците затварят Дарданелите за преминаване на съглашенски кораби, като решението всъщност е взето от немските военни съветници.

Идеята за съюзническа атака в района на Дарданелите е предложена от секретаря на английския Военен съвет Ханки през декември 1914, но Уинстън Чърчил, който по това време е Първи лорд на адмиралтейството, я възприема и пропагандира разпалено, така че Галиполската операция до голяма степен се счита за негов замисъл.

Основната морска битка протича на 18 март 1915 г. Съюзническият флот, съставен от 18 бойни кораба и подкрепян от крайцери и разрушители, атакува най-тясното място в пролива, широко само 1 km.

Кампанията на съюзниците е провалена от зле определени цели, неопитни войски, лошо планиране, недостатъчна артилерия, неточни карти и липса на разузнавателни сведения, излишна самоувереност и тактически пропуски на всички нива.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker