България иска да координира операциите на НАТО в Черно море

Pan.bg 21 фев 2020 | 12:28 views (294) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор:Димитър Илиев

Бъдещият началник-щаб на Съвместното командване по операциите на НАТО вицеадмирал Йоахим Рюле вероятно ще подкрепи идеята

България да стане държавата, която ще координира действията и операциите на НАТО в Черно море чрез регионалния морски координиращ център във Варна. Тази идея са издигнали българските военни по време на разговора на заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов със заместник-началника на отбраната вицеадмирал Йоахим Рюле. Висшият германски военен се срещна с вицеадмирал Ефтимов и със зам.-министъра на отбраната Атанас Запрянов в понеделник.
Двамата вицеадмирали обсъдиха обстановката по сигурността в Черноморския регион, процеса на адаптиране на НАТО към изпълнение на задачата „Колективна отбрана“, както и засилване на европейския стълб на отбраната на Алианса. Вицеадмирал Рюле представи пред ръководството на Щаба на отбраната концепция на Бундесвера за „Резервните сили и набиране на военен персонал“.
Вицеадмирал Рюле кацна в София веднага след конференцията по отбрана в Мюнхен. Разговорите в българското Министерство на отбраната и в Щаба по отбраната продължиха часове. Във вторник германска делегация посети 2-ра механизирана бригада в Стара Загора. Целта на посещението бе запознаване с района и задачите на бригадата и процеса на присъединяване на формирования към различни инициативи на НАТО и ЕС. Командирът на 2-ра механизирана бригада бригаден генерал Стоян Шопов и началникът на щаба на бригадата полковник Емил Симеонов посрещнаха официалните гости и ги запознаха със структурата и мисията на бригадата. По-късно делегацията посети района на 38-и механизиран батальон, където наблюдаваха показ на въоръжение и техника. В сряда германският военен посети и Щабния елемент за интегриране на силите на НАТО, а целта на срещата беше гостите да се запознаят с основаването, ролята, мисията и задачите на Щабния елемент. В допълнение се обсъдиха текущите дейности, сътрудничеството с Алианса и страната домакин, както и информираността на българското общество за Щабния елемент.
Голямата новина от посещението на вицеадмирал Рюле обаче е фактът, че той ще е бъдещият началник-щаб на Съвместното командване по операциите на НАТО в Монс. Именно като такъв той държи на близкия и личен контакт с висшите офицери от членовете на военния алианс и събира впечатления за бъдещата си работа от съюзните сили, стана ясно от изявлението му пред в. „Българска армия“.

Борим се за домакинството на центъра във Варна, твърди вицеадмирал Емил
Ефтимов, зам.-началник на отбраната


С вицеадмирал Рюле проведохме ползотворна дискусия по повод на дневния ред на НАТО, общата политика на сигурност на ЕС, както и по въпроси за изграждане на способности на БА. НАТО остава силно ангажирана към сигурността в Черноморския регион. На срещата във Варшава НАТО взе решение за изграждане на Регионална морска координираща функция, тази идея се разви през годините, в момента има координационен елемент, състоящ се от представителите на трите натовски черноморски държави във военноморското командване на НАТО в Нортууд. Разчитаме на подкрепата на всички съюзници България да домакинства тази регионална морска функция във Варна.
Обсъдихме процеса на изграждане на способности на НАТО. В момента сме в стъпка 5, или ревизия на постигнатото дотук, и България ще се съобрази с препоръките на Алианса и ще продължим да изграждаме този процес. Приветствахме създаването на съвместното командване за поддръжка и осигуряване и активирането като многонационален щаб на оперативно ниво и споделяме виждането, че това ще има добавена стойност, и приветстваме решението на Германия да домакинства този щаб. България има готовност да се включи в мирновременната структура на този щаб през 2021 г.
Обсъдихме възможността за укрепване на европейския стълб на НАТО и желанието на ЕС да работи по-независимо по военно, политическо и индустриално ниво, което би означавало и повече споделяне на повече тежести и по-голяма отговорност на европейските страни. Но сме на мнение, че по отношение на колективната отбрана НАТО остава стълб и политиките на ЕС трябва да подпомагат основната идея при основаването на Алианса.
От 2012 г. сме включени в концепция на НАТО за „рамкова държава“ с водеща страна Германия, участваме в няколко клъстера – ядрена, химическа и бактериологическа защита с един взвод, и обсъждаме възможността да вземем експертна позиция в клъстера. В клъстер „Командване и управление на ВВС“ България е договорила 9 военновременни длъжности в щаба на обединения военновъздушен компонент на Германия. Това ни позволява да готвим специалисти в рамките на процеса на отбранително планиране.

Балтика и източният фланг на НАТО си приличат заради руското присъствие, заяви вицеадмирал Йоахим Рюле, заместник-началник на отбраната на Германия

Щастлив съм да съм сред приятели. Преди 28 години, през 1992 г. за първи път акостирахме във Варна и оттогава се познаваме с вицеадмирал Ефтимов. Сега сме партньори в ЕС и в НАТО, участваме в учения и международни комисии и това е наистина много сериозен напредък, който допринася и за сигурността на Запад. Разликата отпреди 28 години е огромна. Общувахме с тогавашните военни изключително опосредствано – само с преводач. Днес няма езикови бариери, говорим на английски и това ме радва. Отчитам, че нивото на подготовка, което давате на вашите кадри, е изключително високо, и когато сравним подготовката на вашите генерали, не виждаме никаква разлика с германските им колеги. Дори и двамата с вицеадмирал Ефтимов сме завършили един и същи колеж в САЩ.
Колкото до приликите в сигурността на балтийския и Черноморския регион – Балтийско и Черно море, много си приличат и имат общи неща. Те са труднодостъпни и, веднъж озовал се в тях, е трудно да ги напуснеш. И в двете морета това е обусловено от географското им положение. Но макар да имаме различни страни съседки, и в двете морета има силно руско присъствие. И двата региона трябва да са обединени в позицията и да изпращат ясен сигнал, че е осигурена възможността за свободен достъп на морски съдове на различни нации и свобода на търговията и корабоплаването. Това е основен принцип за НАТО, за който Алиансът се застъпва винаги много ясно. Когато имаме сложна ситуация и сме заобиколени от много страни съседки, е ясно, че трябва да има много прецизна координация. Чух предложението на вицеадмирал Ефтимов България да поеме тази координираща функция тук в Черноморския регион, но е факт, че това са въпроси, които трябва да бъдат обсъдени от много държави и са приоритет на цялата организация НАТО.
В сферата на взаимните отношения на Германия и България ще предоставим концепция за резервните сили и набирането на кадрови служители. Поканих български експерти да посетят страната ни. Предприели сме множество мерки за справянето с новите предизвикателства. Всяка година имаме по 2500 нови кадрови войници, а резервът ще достигне до 100 000 души.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker