Морски вълци от Варна скочиха срещу продажбата на легендарен кораб

Pan.bg 16 фев 2020 | 00:27 views (667) commentaries(0)
img
pik.bg


Неправителствени морски организации излизат на мълчалив протест срещу обявения търг за продажба на многофункционалния спасителен кораб "Перун“, който е единственият с възможности за спасяване в открито море. На 19 февруари от 10:30 часа стари морски вълци, несъгласни с решението за продажба на кораба, се събират пред сградата на Морска администрация във Варна.Обявеният таен търг ще се проведе на метри от тях в териториалното поделение на ДППИ, до което протестиращите не могат да стигнат, заради специалния пропускателен режим в Пристанище Варна, съобщи специализираното морск издание "Маритим.бг".

"Историята на "Перун“ е достойна за собствен рекорд в Книгата на Гинес - рекорд по престъпно бездействие, рекорд за бруталното и безочливо унищожаване на морската спасителна служба на България, рекорд по безспорно национално предателство“, пишат в своя позиция организаторите на протеста.

Те настояват за спиране на търга, реална оценка на техническото състояние на кораба от специалисти, възстановяванете му, както и подвеждане под отговорност от прокуратурата на "виновните за целенасоченото му държане 12 години извън експлоатация“.

Своя апел до морската общност, организаторите на протеста посочват: "Стига черни забрадки за моряшките майки! Не сме забравили "Хера“, "Ванеса“, "Толстой“".

За пореден път морски неправителствени организации предупреждават, че България остава единствената страна в Черноморския регион, която не е в състояние да изпълнява международните си конвенционални задължения в сферата на хуманитарното морско спасяване.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка