Планират да въоръжат американските ядрени подводници с лазери

Pan.bg 14 фев 2020 | 22:14 views (456) commentaries(1)
img
pan.bg
ВМС на САЩ планират да въоръжат многоцелевите ядрени подводници клас Virginia с високоенергийни бойни лазери. Това се посочва в публикуваните бюджетни документи. Подводните лазери са странна идея, защото това оръжие по дефиниция не работи под водата, пише списанието Popular Mechanics. Въпреки това, експертите, интервюирани от изданието, заявяват, че в "лазерната подводница" има повече смисъл, отколкото това може да изглежда на пръв поглед. Основният проблем на лазерното оръжие - нуждата от голямо количество електроенергия за атомната подводница отпада. Енергията тук е повече от достатъчна. Но възниква друго препятствие. Водата пречупва, разсейва и поглъща светлината: независимо дали е слънчева или е концентриран светлинен лъч. Експериментите с подводните лазерни комуникации приключиха неуспешно - обхватът на предаване на информацията не надвишаваше няколкостотин метра. Подводниците обаче все пак от време на време изплават над водата: изцяло или частично, вдигайки перископа. И тук, един лазер, захранен от мощните ядрени реактори, може да бъде много полезен за унищожаване на разузнавателни дронове и по-сериозно повреждане на самолети, дори на противолодъчни вертолети. С тях се планира да се извеждат от строя оптиката, боеприпасите и екипажа. Ядрената подводница клас Virginia няма перископ - вместо него на рубката е монтирана телескопична мачта с три видеокамери, работещи в различни диапазони. Чрез фиброоптична линия изображението се предава в централния пост. На мачтата има и малък инфрачервен лазер, работещ като далекомер. Монтирането на още един компактен излъчвател на мачтата не е проблем. Учените по поръчка на американския флот от 2011 г. създадоха прототип на лазер с огледало, който променя формата си под влияние на електронни команди. По-трудно е с подаването на енергията. Мачтата на рубката не прониква в здравия корпус на подводницата. Не може да се пробие дупка в него за дебел електрически кабел. През 2017 г. американският флот поръча специални херметични съединения за тази цел. Тестовете им трябва да приключат през тази година. Дотогава всякакви подводни тестове на новата система са възможни само с буксируем електрически генератор.
Л. Дойчинов
По информация на https://www.popularmechanics.com
Снимка: Navy/Wikimedia.org
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 14 фев 2020, 22:47
   
  5
   
  6

  Ха-ха-ха... Супер "умно"!

  "..Подводниците обаче все пак от време на време изплават над водата: изцяло или частично, вдигайки перископа. И тук, един лазер, захранен от мощните ядрени реактори, може да бъде много полезен..."

  Основното нещо за една подводница е да не се разкрие... Покаже ли се, веднага става мишена за най-различни оръжия на противника. Проваля си и мисията, ако не успее пак бързо да се скрие и отреже преследване или проследяване.

  Плюс това, лазерите не са едни от най-добрите оръжия, ако вече така и така си се показал на света!
  Просто, тези след години на харчене на пари, разработване и внедрение сами ще се убедят! Не си заслужава само за отделни, специални случаи да носиш на борда особено оръжие, което много рядко ще може да се използва. Ама тези имат много пари.. Да харчат тогава.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка