МАТРОС ІІІ КЛАС МИЛЧО МИЛКОВ – „МАТРОС НА 2019 ГОДИНА“ В БЪЛГАРСКИТЕ ВМС

Pan.bg 26 яну 2020 | 12:56 views (1756) commentaries(0)
img
Валентин Димитров, сп. „Клуб ОКЕАН“, снимки Иван Савов
и личен архив


Милчо Милков е роден на 16 ноември 1981 г. в гр. Провадия. Детството му преминава в село Аспарухово във Варненска област. През 2000 г. завършва Варненската морска гимназия „Свети Николай Чудотворец“ по специалност „Експлоатация на пристанищата и флота“. В предпоследната година на нейното съществуване наборната му 9-месечна служба във ВМС започва в новобранския център на „Пясъка“. Ротният му командир го харесва и след клетвата го оставя за командир на отделение. Докато обучава четири смени (повечето от последната не знаят български) малко по-млади от него матроси, на раменете му заблестява едната „хамсийка“ на старши матрос и се издига в службата – определен е за помощник на старшината на ротата – началник на всички старши матроси.
След уволнението Милчо е приет във Варненския свободен университет „Черноризец Храбър“ по специалност „Индустриален мениджмънт и предприемачество“. След две години и четири успешни семестъра, когато таксите за обучението нарастват неочаквано и значително, решава да смени житейския курс – кандидатства за кадрови матрос във флота.
След изпити, тестове, прегледи и събеседване на 5 януари 2004 г. е назначен за боцман-такелажник на легендарен плавателен съд – рейдови буксир с бордови номер 212 (тогава 222) „Христо Ботев“. Званието от наборната служба вече не се признава и Милчо Милков е матрос І (най-ниския) клас с чист пагон. На ветерана с командир офицерски кандидат Марин Георгиев служи 13 години. В екипажа са още двама старшини – боцман и механик, и трима матроси – рулеви, моторист и боцман-такелажник. Със 75-годишния си кораб шестимата изпълняват важни спомагателни задачи – позициониране на мишени, буксировка на кораби, вкарване на съдове на док, осигуряване на различни дейности в близката акватория. Понякога такелажтикът отменя колегата си на руля.
През 2015 г. на катерния тралчик „Панайот Волов“ (219) се освобождава място за рулеви. Веднага след назначаването, изкласилият вече до матрос ІІІ клас Милчо Милков е изпратен на едномесечен курс по специалността в Морското училище. Мичман Георги Георгиев е дългогодишен командир на тралчика - пряк началник на Милков, на който са още само механик и моторист. Задачите са още по-разнообразни – осигуряване на гребни и ветроходни състезания, на плувния маратон Галата-Варна, на полетите на вертолетите, поставянето на мишените и
охраната на района при ракетните стрелби от брега, работа с водолази от ВМС и различни ведомства, обиране на котви, бочки, поддържане на комуникацията на кораби на Варненския рейд с брега.
Всъщност, казано с известна условност, в Милчо Милков се вписва средностатистическият военен моряк – с всичките му служебни и житейски проблеми и надежди. Служебният му облик включва висока мотивация, професионализъм, натрупван с години, отлично изпълнение като на изискванията на конкретната длъжност, така и на всички свойствени и несвойствени на флота задачи, безброй учения, плавания, наряди... Всичко това се обуславя от и гарантира благополучието на щастливия брак, в който най-важни са момичето в осми клас и момчето в четвърти. „Средностатистически“ именно матроси, по решение на командирите, „прескачат“ в по-горната старшинска категория. Това е перспективата...
През август миналата година в службата на матрос ІІІ клас Милков настъпват промени. Определен е за рулеви на средна бойна моторна патрулна лодка 213. Тя е една от четирите съда, които със съдействието на посолството на САЩ у нас българските ВМС (първи в Черноморския басейн) получават безвъзмездно. От инструктори от Училището на специалните сили на САЩ офицери, старшини и матроси са обучени за експлоатация и обслужване на бързоходната техника. В нейните възможностите са бързо предвижване и доставяне на специалните сили по море, при терористичен акт, за подпомагане при задържане, проверка или ескортиране на кораби, търсене и спасяване в морето, медицинска евакуация на пострадали, предотвратяване на нелегална имиграция и др. Специалният противотерористичен катер е снабден с модерни средства за навигация и свръзка, хидроакустична станция, камери за нощно и топлинно виждане, скоростта им достига 40 възела, а радиусът им на действие е над 100 морски мили.
Матрос Милков участва в курса, сдава изритите, получава сертификат и започва бойни дежурства на лодката. Екипажът й се състои от двама души – рулеви и механик. На двете длъжности са редуват да дежурят по трима души – по един старшина и по двама матроси. Само около месец след освещаването на лодките и влизането им в строя случаят налага една от тях да бъде използвана в реална ситуация. По време на учение на Флотилията бойни и спомагателни кораби възниква необходимост да бъде извършена спешна медицинска евакуация на пострадал старшина от екипажа на спасителен кораб „Протео“.
Матрос Милчо Милков получава заповедта около 21 часа. Заедно с механика матрос Ивайло Пройков се отправят към рейда на Паша дере. В тъмната част на денонощието, при лоша видимост, вятър и вълнение и трудно заставане на борда на „Протео“ пострадалият, придружаван от корабния лекар лейтенант д-р Николета Славова, е транспортиран до Пункт за базиране Варна. Операцията в двете посоки общо трае около 30 минути. После наред е Военноморската болница. А след нея има още един курс на лодката, за да се закара лекаря на кораба...
По този повод командирът на дивизиона капитан ІІ ранг Даниел Тодоров споделя: „Впечатлен съм от начина, по който матрос Милчо Милков изпълни неочаквано възникнала и сложна задача. Макар и матрос - най-ниско в йерархията, той се прояви като истински командир на бързоходната лодка 213 – без предварителна подготовка, без да е вършил подобни действия преди, в неблагоприятни метеорологични условия, в много кратък срок. На фона на цялостната му достойна служба, решението да бъде предложен за „Матрос на годината“ бе мотивирано от нещо много важно. През цялата комуникация с него по времето на този случай той нито веднъж не ми даде шанс да се усъмня, че задачата няма да бъде изпълнена бъде изпълнена безупречно. Така и стана! А наградата му е признание за всички матроси от българските ВМС.“

image
Матрос Милчо Милков след награждаването

image
В екипажа на бб „Христо Ботев“ (втори отляво)


image
Ветеранът в акваторията на пристанището...

image
... и в залива

image
На борда на рм „Панайот Волов“...

image
... и на щатното работна място

image
С американския сертификат

image
На мостика на средната бойна патрулна лодка 213

image
Патрулната лодка на скорост

image
Грамотата за „Матрос на 2019 г.“
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker