ВМС оперират от Румъния до Египет

Pan.bg 25 яну 2020 | 13:57 views (479) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

Анализ на подготовката и войсковата служба през учебната 2019 г. бе проведен във Флотилия бойни и спомагателни кораби (ФБСК) – ВМС. На анализа присъстваха командирът на ВМС контраадмирал Кирил Михайлов и командирът на Флотилия бойни и спомагателни кораби – ВМС, флотилен адмирал Мален Чубенков.
Отбелязано бе, че основните усилия в подготовката на ФБСК са били насочени за изпълнение на задачите по трите мисии на ВМС. Изброени бяха участията на кораби в учения, операции и мисии у нас и в чужбина. През март–април фрегатата „Дръзки” се включи в състава на Втората постоянна патрулна група на НАТО (SNMG 2), като взе участие в противоподводното учение на ВМС на Румъния SEA SHIELD 2019. Минните ловци „Цибър” и „Шквал” плаваха, съответно през февруари–март и през октомври–ноември в състава на Втората постоянна противоминна корабна група на НАТО (SNMCMG 2), като „Цибър” се включи и в българско-румънското противоминно учение POSEIDON.
Фрегатата „Верни” участва в операцията на НАТО по морска сигурност SEA GUARDIAN през октомври–ноември, като извърши патрулиране в състава на провеждащата се пета фокусна операция FOCOPS 5 в източната част на Средиземно море в териториални води на Турция, Египет и Израел. Български морски офицери участваха в щабовете на SNMCMG 2, SNMG 2 и в антипиратската операция на ЕС край Сомалия – „АТАЛАНТА” в състава на Оперативния щаб в гр. Рота, Испания.
Кулминация в подготовката на флотилията бе участието в учението „Бриз 2019” през юли. Кораби от ФБСК се включиха и в учението „Парад 2019” по повод 140 години от създаването на ВМС през август.
Флотилен адмирал Чубенков определи дейността на флотилията през 2019 г. като изключително ползотворна, динамична и ефективна. Висока оценка за работата на военните моряци даде контраадмирал Михайлов, който очерта основните насоки за работа през 2020 г.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker