The National Interest (САЩ): Руският подводен флот умира?

Pan.bg 22 яну 2020 | 16:57 views (952) commentaries(0)
img
pan.bg
Подводният флот на Русия - може би най-важният компонент на нейния флот - е на път да намалее. И вероятно доста съществено. На разположение на руския флот са 62 подводници от различни класове. 55 са военни кораби, останалите са кораби за изпитания и изследователска дейност. Има десет ядрени подводници с балистични ракети, девет ядрени подводници с крилати ракети, 14 ядрени ударни подводници и 22 конвенционални ударни подводници. Повечето бойни подводници са произведени през 80-те и 90-те години. "Все още има много стари кораби от съветската епоха, на които е заложено най-голямото бреме. Това са, както подводници въоръжени с торпеда, така и ядрени подводници с балистични ракети", казва Йън Балантайн, редактор на специализираното списание Warships International Fleet Review. "Спорен е въпросът, докога могат да бъдат изпращани такива стари кораби в морето, докато новите влязат в експлоатация". "Редица кораби вече са поставени под въпрос", добавя Балантайн. В частност става въпрос за седем подводници с балистични ракети клас "Делта" (събирателно обозначаване на четири типа съветски стратегически ядрени подводници прието в системата на НАТО). Само три руски ядрени подводници - първите три екземпляра от планираните десет кораба от клас "Борей" - са на по-малко от 30 години. Освен това само една от подводниците с крилати ракети - първата от 10-те планирани "Ясен" е на по-малко от 24 години. Само една ударна атомна подводница "Акула" е на по-малко от 20 години. Осем от конвенционалните са на възраст под 26 години. Подводницата рядко е, както безопасна, така и икономична при експлоатацията, да не говорим за нейната бойна ефективност, след 35 години служба. С други думи, до края на 2020-те и началото на 2030-те години руският флот може да загуби всички съществуващи подводници, с изключение на 12. Ако Москва успее да произведе всичките планирани "Борей" и "Ясен", тогава целият подводен флот ще се състои от само 28 кораби, което ще е половината от настоящият му арсенал. „Ще дойде време, когато значителна част от руския подводен арсенал - както в Северния флот, така и в Тихия океан, тоест в най-важните военноморски формирования - ще престане да функционира, оставяйки огромни празнини“, казва Балантайн. Проблемът с намаляването на броя на подводниците е общ за водещите световни военноморски сили.
Подводните сили на американския флот също ще бъдат рязко намалени. Освен това подводниците са скъпи и те са вечни. Ядрените реактори се износват. Ръждата причинява щети. Военноморските сили, закупили голям брой подводници в края на Студената война, трябва да се изправят пред вълната от „оставки“ на подводници, които са несъвместими с новите конструкции. През декември 2016 г. американският флот обяви, че се нуждае от 66 многоцелеви и подводници с крилати ракети, за да се задоволят нуждите на регионалното командване. Обаче в началото на 2019 г. флотът разполага само с 51 многоцелеви подводници, плюс 14 ядрени подводници и четири подводници с крилати ракети. И според някои прогнози това количество ще намалее. Десетки тридесетгодишни ударни подводници от клас "Лос Анджелис" вероятно ще излязат от експлоатация в следващите няколко години, докато много по-малък брой кораби от клас "Вирджиния" ще бъдат пуснати в експлоатация. По този начин, подводният флот на САЩ до 2028 г. като цяло ще бъде намален до 42 многоцелеви подводници и приблизително десет ядрени. „В настоящата ситуация не можем да изградим кораби и да ги доставим навреме, за да запълним празнината“, казва вицеадмирал Бил Мерц, заместник-командващ по военноморските операции. Британският флот през последните години също е изправен пред значително намаляване на подводния си арсенал, намален наполовина до само шест многоцелеви подводници и четири ядрени. „Подводните военноморски сили си остават гордостта на Русия и получиха значителни инвестиции в нови кораби и оръжия, както в най-новите ядрени подводници, така и в традиционните подводници“, обяснява Балантайн. „Целта е да се опита да се даде на Русия максимален потенциал за проектиране на сила и влияние, както и за укрепване на стратегическата противоракетна отбрана и събирането на разузнавателна информация. Но остаряващите кораби от старите поколения ще променят фундаментално структурата на руските подводни сили". „В крайна сметка тежестта от изпълнението на грандиозните планове на руския президент Владимир Путин за поддържане на статута на Русия като морска суперсила, стремяща се към глобално присъствие под морските води, ще падне върху много по-малък брой съвременни, с голям потенциал подводници“, казва Баллантайн.
Л. Дойчинов
По информация на https://inosmi.ru/military
Снимка: РИА Новости
В състава на ВМФ на РФ влизат: 13 атомни подводници с балистични ракети, 27 атомни подводници с ракетно-торпедно въоръжение, 19 дизелни подводници, 8 атомни подводници със специално назначение и 1 дизелна подводница със специално назначение. (по данни на https://flot.com/nowadays/strength/submarines)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker