Къде се появява страховитата Фата Моргана и разбулена ли е нейната тайна /ВИДЕО/

Pan.bg 17 яну 2020 | 20:13 views (522) commentaries(0)
img
pochivka.blitz.bg


Феноменът е кръстен на името на Морган ле Фей – магьосницата, които сменя образа си и е полусестра на крал Артур

Атмосферата си прави необичайни номера със светлината в полярните региони, особено в морето, където създава странни форми. Те изглеждат като висящ остров, носещ се във въздуха кораб или фалшива стена от вода над хоризонта.

Тези гледки страшно много смущавали раните изследователи.

През 1818 година, когато британският изследовател Джон Рос влязъл в пролива Ланкастър в търсене на Северозападния морски път , той видял планина, блокираща пътя на кораба му, и решил да не продължава по-нататък.

Рос нарекъл планината Крокър, но по-късна експедиция показала, че тя не съществува.

През 1906 година американският изследовател Робърт Пиъри забелязал голямо парче земя северозападно от остров Елесмиър и го нарекъл Земя Крокър на своя покровител Джордж Крокър (името му се изписва по-ралично от „планината Крокър“).

Няколко години по-късно Доналд МакМилън тръгнал да търси острова и пет дни напразно изидирвал замръзнало парче земя преди да разбере, че както Пиъри, и той виждал една илюзия.

Това, което Джон Рос, Робърт Пиъри и Доналд Макмилън, както и много други след тях, видели, всъщност е един голям мираж, наречен Фата Моргана на името на Морган ле Фей – магьосницата, които сменя образа си и е полусестра на крал Артур. Тя примамвала неблагоразумните моряци към собствената им гибел.

За да наблюдавате Фата Моргана е известно, че трябва да съществува условие, наречено температурна инверсия. Това се случва, когато слой по-студен въздух точно над водата е „заклещен“ под слой по-топъл въздух.

Двата слоя са са с различна температура и плътност и създават взаимодействие. Когато светлината се отрази в границата на това взаимодействие тя се пречупва и минава през другия слой под различен ъгъл. Това е известно като рефракция (пречупване).

При обикновените миражи, които се наблюдават в горещи места, по-топлият слой въздух е близо до земята и светлината, която минава надолу, с епречупва нагоре, създавайки илюзията за отразяване на вода. Явлението е познато като „долен мираж“.

Този вид мираж е познат като „висш мираж“. Една Фата Моргана може да се промени много бързо и понякога няколко пречупени образа са натрупани един върху друг като на някои места изглеждат ту смачкани, ту разтегнати.

Вярва се, че Фата Моргана е дала началото на легендата за „Летящия
Холандец“ – призрачен кораб, който се лута безцелно в северните морета. Историята разказва, че един холандец дошъл до нос Добра надежда докато бедствал в свирепа буря, но не успял да прибере кораба си в пристанището и се изгубил. Оттогава той се появява при много лошо време.

Историята се появява за първи път в книга на пътешественика Джон Макдоналд през 1790 година.

През 19 и 20 век „Летящият Холандец“ е забелязван много пъти. Принцът на Уелс и бъдещ крал на Великобритания Джордж Пети, го видял по време на свое тригодишно пътуване през 1881 година. В ранното утро на 11 юли край бреговете на Австралия между мелбърн и Сидни принцът видял „Летящия Холандец“ да пресича пътя на неговия кораб.

Освен в морето, Фата Моргана може да се получи и на сушата. През 2015 година картина на носещ се град се появила над китайски град и уплашила наблюдаващите.

Въпреки че е трудно да се потвърди от видеото, учените, изучаващи атмосферата, вярват, че става дума за Фата Моргана.

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker