Военното министерство дава 2 млн. лева, за да докара новите си кораби от Нидерландия

Pan.bg 11 дек 2019 | 00:32 views (775) commentaries(0)
img mediapool.bg


Никола Лалов


Военното министерство търси кой да докара до България двата кораба "втора ръка", които закупи от Нидерландия за общо 4 млн. лева.

Министерството е обявило поръчка с цена от 2.4 млн. лева с ДДС.

Двата кораба не са в "оперативно състояние" от 2009 година и затова трябва да бъдат превозени до Варна със специализиран транспорт.

Корабите са от същия клас като минния ловец "Цибър", който България придоби от Белгия през 2004 година.

Идеята е единият от тях да се ползва за резервни части.

Военният флот има и друг проект, който е на основата на стар кораб. Около 3 млн. лева ще бъдат инвестирани в преоборудването на стар военен кораб в минен заградител.

Военноморските сили се надяват с тези кораби да "закърпят" положението, докато не бъде придобита по нова техника.

МО очаква следващата година да закупи два патрулни кораби за общо около 1 млрд. лева с ДДС. Изненадващо единствената българска фирма, която участва в проекта на военното министерство - МТГ "Делфин" АД, не подаде оферта.
Предложения са подали само германската Lurssen Weft GmbH и италианската Fincantieri.

Сега предстои офертите да бъдат отворени, да се прегледат и да бъдат оценени. След оценката ще последват преговори с цел подписване на договор.

Военноморските сили на България продължават да са далеч от стандартите на партньорските държави и да разчитат предимно на съветски кораби и трите стари фрегати, закупени преди повече от десетилетие от Белгия.

Съветските кораби вече са морално остарели и има сериозни проблеми с поддръжката и доставката на резервни части за тях, а белгийските фрегати се нуждаят от сериозна модернизация.

Покупката на патрулните кораби измести на заден план модернизацията на старите фрегати "Дръзки", "Верни" и "Горди" , която се очакваше да струва около 100 млн. лева.

Фрегатите ще бъдат само ремонтирани, а в съветските кораби няма смисъл да се "наливат" пари.

На този фон от години ВМС настояват България да придобие отново и подводница, но засега управляващите не взимат на сериозно това искане.

Според експерти липсата на подводница затруднява провеждането на учения и подготовката на моряците. Освен това са намалели рязко и специфичните възможности за разузнаване, които се осигуряват от подводния флот.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка