САЩ се замислят дали да не изоставят самолетоносачите

Pan.bg 18 окт 2019 | 15:06 views (6741) commentaries(1)
img
pan.bg
Дебатът за бъдещето на самолетоносачите в Министерството на отбраната на САЩ става все по-горещ и се прехвърля и в публичното пространство. Това е избор на посока в инвестирането: да продължат да инвестират в подобряване на флота на самолетоносачите и палубната авиация или да се насочат към разработването на хиперзвукови ракети с голям обсег. Заместник-ръководителят на ведомството за научно и технологично развитие Майк Грифин на пресконференция във Вашингтон предложи мисловен експеримент. "Как мислите, от какво повече ще се уплаши ръководството на Китай: от 2000 ракети, които САЩ и техните съюзници притежават в Западния Тихи океан, или от един самолетоносач. Те струват приблизително еднакво", заявил Грифин. Предложеният от чиновника експеримент обаче съдържа много предположения, които експертите се колебаят да приемат, пише изданието Defense News. Говорейки за ракетите с голям обсег на действие, в Пентагона се подразбира, че САЩ са готови да приемат ужасяващите последици от нападението на наземни цели в Китай, а това може да бъде обмен на ядрени удари. В същото време неуязвимостта на самолетоносачите отдавна е под въпрос: и Китай, и Русия разполагат със средства за унищожаване на корабите от този клас. Освен това в Китай, според Грифин, не вярват, че САЩ ще са готови да започнат Третата световна война в отговор на унищожаването на един кораб в морето. Други експерти се придържат също към тази гледна точка. Още от времето на студената война управлението на ескалацията е от решаващо значение за всеки конфликт, който потенциално може да доведе до ядрена война. "Удържането на бойните стълкновения от преминаване към по-високо ниво е много по-важно от резултата от самия бой. Ето как трябва да мислим. Не винаги сме готови да поемем към тоталния сценарий" казва Майкъл О'Хенлън, служител на института "Брукингс". Той смята, че от тази гледна точка самолетоносачите са по-подходящи. Контраадмирал Рой Кели, бивш военноморски летец, също дава своя глас в защита на символа на Америка: "Никоя друга оръжейна система или комбинация от системи не е толкова смъртоносна, гъвкава и стабилна, както пълноценният ядрен авионосител и авиокрилото му."
Л. Дойчинов
Информация от Defense News
Илюстрация: U.S.Navy/Wikimedia.org
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Borei 18 окт 2019, 15:58
   
  12
   
  5

  Самолетоносачите са платформи от миналият век!

  Сега сравнително евтини хиперзвукови ракети, като "Кинжал" или "Циркон" напр. могат да ги унищожат безнаказано и противникът го може даже и без да влиза в обсега на "Иджис-а" им!!! От 1000 км, чрез спътниците определят и "захващат" целта, "МИГ"-овете пускат "Кинжалите" и имаше авионосец, няма вече :)!!!

  И по отношение на Русия последните вече не могат да се приближат безнаказано на необходимото им разстояние до руските граници!
  Иначе ще им се "изсипят" руските хиперзвукови ракети и от тях нищо няма да остане...
  То и в Черно море вече е опасно за сащиянците да се мотаят много :)! Руснаците ги държат постоянно на прицел още от влизането им в него и докато не излязат пак...

  Е, могат да използват авионосците още, но само срещу слабо въоръжени страни!!!
  А за тази цел са доста скъпи. И сега основните им врагове вече не са "папуасите", а Русия и Китай :)!!!
  Ех, защо не са живи още немските фашисти - учените, да ви направят пак добри и надеждни хиперзвукови ракети :)??? Та се излагате така пред света :)?

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка