Защо са им на ВМС на Китай универсални десантни кораби Тип 075?

Pan.bg 08 окт 2019 | 17:37 views (475) commentaries(1)
img Източник: https://pogled.info/

За първи път в историята на военноморските сили на Китайската народна република в Шанхай беше пуснат на вода първият универсален десантен кораб (УДК) Тип 075. Такива кораби са предназначени за десант на пехота и бронетанкова техника на морски бряг. Новия кораб се разработва изключително от китайски дизайнери и корабостроители, като той може да бъде адаптиран, освен за десант, и за други военни задачи.
Според информацията, получена от китайски военноморски експерти, дължината на универсалния десантен кораб тип 075 не надвишава 250 метра с ширина 30 метра, водоизместването се оценява на 40 хиляди тона. Очевидно китайците са взели за модел подобните американски универсални десантни кораби типа „Оса“ (Wasp), водоизместването на които е не повече от 40,5 хиляди тона. Китайските експерти отбелязват уникалните технически решения, които са приложени при изграждането на първия УДК. Особено се отбелязва осигуряването на висока скорост на товарене на войските на кораба, както и високата му маневреност при изпълнение на бойните мисии. Досега китайците трябва да изразходват толкова пари за създаването на УДК, колкото обикновено са предназначени за изграждането на цял самолетоносач.
Универсалните десантни кораби са на въоръжение във водещите флоти на света. Те се използват в бойната практика на флотите не само в САЩ и НАТО, но и в Япония и Южна Корея. Най-големите УДК преди това бяха на въоръжение единствено в САЩ. Но сега китайците ги настигнаха.
За китайския флот въвеждането в експлоатация на десантен щурмов кораб собствено строителство е от революционно значение, отбелязва китайската преса. Китайските моряци особено се нуждаят от такива кораби, за да атакуват островите. Тук си струва да разгледаме дългогодишните проблеми на Китай с Тайван и Япония, с които има спорове за някои островни територии. Сега китайските морски пехотинци ще могат бързо да нанасят бързи удари в посоки, които китайското военно ръководство ще счита за приоритет.
Американските десантни кораби от клас „Оса“ имат водоизместимост до 40 хиляди тона. Те могат да стоварят от един кораб до 2 хиляди пехотинци бронирани машини и техника. Корабите разполагат с докинг-камери в кърмата за обслужване на десантни баржи на въздушна възглавница, както и традиционни такива, които да разтоварват тежките бронирани машини на брега.
Смята се, че УДК може да се разглежда като потенциален ескортен самолетоносач или самолетоносач за борба срещу подводници.
По време на Студената война в Съединените щати са разработени версии за подобно използване на УДК с насищане на тяхната въздушна група със самолети с кратко излитане или хеликоптери за борба срещу подводниците. Американският УДК се задвижва от газови турбини. Повишеният шум от газовите турбини не играе особена роля за десантния кораб. Скоростта може да достигне 23-24 възела с обхват от 10000 морски мили.
По-рано ВМС на Китай разчитаха на универсални десантни кораби в стил „Цинченшан“ или Тип 071, които имаха на борда бойни хеликоптери, произведени от Китай. Такива кораби трябваше да извършват не само десант, но и служат за контролен център за операции, болници и бази за военна служба. С водоизместимост от 19 хиляди тона корабът можеше да поеме на борда до хиляда десантнчици, както и четири хеликоптера Z-8 или четири хеликоптера с кратко излитане.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  THUNDER 08 окт 2019, 19:25
   
  4
   
  1

  Ще ходят за гъби !
  Гъбарите знаят защо !?

  А, на Тайван защо са му 60 бр ф16 ?
  И тия ще ходят за гъби !

  В Хонконг не спират протестите, ще да е от цената на гъбите.

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка