Следващият китайски самолетоносач

Pan.bg 19 сеп 2019 | 14:03 views (2842) commentaries(0)
img
Следващият китайски самолетоносач Type 003 ще бъде коренно различен от своите предшественици - вместо ядрен реактор, той ще бъде задвижван от стандартна силова установка. Както пишат китайските медии, цитирайки комюнике на представители на Техническия университет в Чендзианг, новият перспективен самолетоносач ще бъде снабден с електромагнитни катапулти и ще има водоизместимост 80 000 тона.
Предвижда се изграждането на два кораба от новия модел. Те ще бъдат на разположение на флота до 2030 година. На на борда на самолетоносача ще могат да се разположат най-малко 50 самолета, което според конструкторите ще позволи да се постигне най-голяма ефикасност при бойни действия.
Авиационният парк вероятно ще включва преди всичко палубни изтребители J-15 (на базата на Су-33, купен от Украйна). Това се дължи и на факта, че трудностите с двигателя за изтребителите J-20 все още не са решени, а J-31 няма прототип на палубен вариант. Тези обстоятелства биха могли да забавят строителството на корабите.
Самолетите ще излитат с помощта на 3-4 катапулти, способни да обслужват тежки машини. Например, американският USS Nimitz разполага с четири такива катапулта, а френският Charles-De-Gaulle - с два. Очевидно мачтата на корабите ще бъде от затворен тип, в която ще бъде поставен двудиапазонен радар. Според съобщения в медиите, мощността на самолетоносача Type 003 далеч ще надвиши тази на Liaoning или Model 002, а общият боен потенциал ще бъде значително по-голям.

The South China Morning Post (SCMP)
Снимка: © The South China Morning Post (SCMP)
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker