Варна аплодира парада на флота

Pan.bg 19 авг 2019 | 12:07 views (334) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Андрей Рангелов

Морето е богатство за всяка държава

Морето е богатство за всяка държава – излаз към света и отворени врати към всички. Това каза командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов в словото си по време на тържественото събрание–концерт, посветено на Празника на ВМС.
„Днес можем да се похвалим с отлични професионалисти, хора, които са признати от нашите съюзници и приятели. Навсякъде, където се вее военноморският флаг, по всички морета и океани, където плаваме, за ВМС на България и за България се говори с уважение”, заяви командирът на ВМС.
И днес ВМС достойно изпълняват своята основна мисия – да защитават интересите на България в морските пространства и да гарантират нейния морски суверенитет, се казваше в представеното приветствие от името на президента Румен Радев.
По време на тържеството министърът на отбраната Красимир Каракачанов награди отличили се военнослужещи от ВМС. Българският флот в своята 140-годишна история има своите славни страници, заяви той. „Амбицията ни е не само да повишим възнагражденията на хората в униформа, но и да направим флота по-модерен, за да може той по-лесно да изпълнява своите конституционни задължения”, изтъкна министър Каракачанов.
Определени със заповед на началника на отбраната военнослужещи получиха награди, връчени им от заместник-началника на отбраната вицеадмирал Емил Ефтимов. Посрещаме празника на ВМС с оптимизъм и вяра, като основание за това е стартиралият процес, вярвам – необратим, на модернизация на Въоръжените сили, заяви той. „Контраадмирал Михайлов, поехте руля на флота в критичен момент. Наред с напредналия проект за модернизация и активната плавателна кампания се намираме също така и в напреднала фаза на стартиране на преглед на системата за национална сигурност и отбрана. Убеден съм, че с натрупаните опит и знания в Съюзното командване по операциите на НАТО ще предложите и защитите структура и набор от способности за ВМС, съобразени със съвременните аспекти на военноморското изкуство, особеностите на региона, поетите ни ангажименти към колективната сигурност в рамките на НАТО и ЕС и не на последно място – съобразени с ресурсите на страната”, каза вицеадмирал Ефтимов.
Последва концертната част на тържеството. С вихрени и емоционални изпълнения Представителният ансамбъл на Въоръжените сили поздрави военните моряци.

image

С искрени аплодисменти почиващите на Варненския плаж посрещнаха една от най-зрелищните изяви на Военноморските
сили през последните години – учението „Парад 2019”. То беше венецът на честванията на 140-годишнината от създаването на ВМС и демонстрира мощта и способностите на българските военни моряци. В мащабния военноморски екшън участваха кораби и хеликоптери „Пантер”, както и командоси.
Гражданите и гостите на Варна наблюдаваха с възхищение действията на флота в акваторията на Варненския залив, които започнаха с поздрав от командира на ВМС на корабите на външния рейд. Там бяха закотвени базовият миночистач „Шквал”, корветата „Решителни”, фрегатата „Верни” и спасителния кораб „Протео”.
Военните моряци демонстрираха действия по неутрализиране на плавателен съд с криминално проявени лица, заподозрени в незаконен трафик на оръжие. Последваха действия по неутрализиране на терористи. Хеликоптерите „Пантер” извършиха разнообразни сложни маневри, а за финал участващите кораби от ВМС обиколиха залива в параден строй, водени от фрегатата „Дръзки”.
Преди парада, по традиция на Морската гара във Варна се състоя тържествено вдигане на флаговете на корабите от ВМС и ритуал по присвояване на първо офицерско звание на випускниците на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”.

image

В началото на церемонията министърът на отбраната Красимир Каракачанов прие строя на курсантите. Точно в 9.00 ч., под звуците на националния химн бяха вдигнати военноморският флаг, гюйса, стенговия флаг и флаговете за разцветяване. След като многоцветието от знамена затрептя над застаналите на пирса фрегати „Смели” и „Дръзки”, започна ритуалът по присвояване на първо офицерско звание на 15-те курсанти от Випуск 2019 „Княз Александър Първи” на ВВМУ.
За вас, най-младите морски офицери, това е началото на дълъг и отговорен път в името на защитата на нашето отечество, обърна се към випускниците началникът на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров” флотилен адмирал професор д-р на военните науки Боян Медникаров. Той напомни, че офицерското звание е не само голяма чест, но и огромна отговорност, която въплъщава достойнство, вярност към род и родина и благородство. „Знайте, че няма да е лесно. Изисква се смелост и патриотизъм”, изтъкна той.
Стихията на морето е преди всичко поле на честта, заяви началникът на ВВМУ. „Бъдете пример за професионализъм, воля и морал за колегите и подчинените си по време на цялата военна служба. Обичайте морето, обичайте България, свято пазете нейната независимост в морските пространства”, каза флотилен адмирал Медникаров и пожела на новите морски офицери попътен вятър.
Обявена беше заповедта за удостояването на випускниците с лейтенантско звание. Първенецът на випуска – лейтенант Петър Генов, получи пагоните си от министър Каракачанов. Отличниците на отделните специализации получиха пагоните си от заместник-началника на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев. Пагони и дипломи връчиха на випускниците също командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов и флотилен адмирал Медникаров.
Бъдете добри командири и мъдри водачи, отстоявайте националния ни суверенитет, честта и достойнството на нашия народ, беше казано в приветствието от името на президента Румен Радев.

image

Министър Каракачанов връчи награди на новите офицери. „Хубавото съвпадение на вашия випуск е, че тази година се навършат и 140 години от създаването на българския военноморски флот. Флот, който е записал славни страници в нашата военна история и никога не се е огъвал пред неприятелите”, обърна се той към лейтенантите. „Завършвайки военноморското училище, имате честта да бъдете не само командири в нашия военноморски флот. Имате честта да бъдете част от елита на българското общество. Вие сте лидери не само на хората, които ще ръководите. Вие сте лидери в обществото. И трябва да имате това съзнание и това самочувствие”, изтъкна министърът на отбраната.
Със заповед на началника на отбраната генерал Андрей Боцев бяха удостоени с награди отличили се випускници. Отличията връчи генерал-лейтенант Илиев. Денят, в който са връчени офицерските пагони за всеки от вас остава паметен, ние сме част от славни традиции, обърна се към випускниците той. „Въпреки превратностите, има непреходни ценности – родолюбие, воинска чест, достойнство, взаимопомощ – това са стълбове на нашето призвание. Повтарям господа, това е призвание. Това не е занимание, не е професия, това е призвание – да бъдеш офицер от Българската армия”, изтъкна той. Генерал-лейтенант Илиев пожела на лейтенантите да бъдат лидери, да повишават подготовката си и да търсят кариерно развитие на различни места. „Търсете съвместността с другите видове и родове Въоръжени сили. Това изгражда офицера, дава му широта”, заяви той и пожела на новите офицери да продължават с достойнство да пеят химна на ВВМУ – „Чеда сме ние на морето”.
Награди бяха връчени също от областния управител на Варненска област Стоян Пасев и от кмета на Варна Иван Портних.
Отлично знаем, че офицерското звание е не само огромна чест, но и голяма отговорност, въплъщаваща в себе си достойнство, вярност към род и родина, благородство, каза в словото-отговор от името на новопроизведените офицери първенецът на випуска лейтенант Генов. „Искам да благодаря на всички командири и преподаватели, които през тези 5 години неотлъчно бяха до нас и споделяха своите знания и умения, напътстваха ни, подкрепяха ни. В една моряшка поговорка се казва, че командирът е вторият след Бог. Показахте ни, че можем да преодолеем всякакви перипетии и трудности”, заяви той и пожела на колегите си от випуска успешна военна кариера.
Строят отговори с мощно ура. Последва тържествен марш, в края на който новите лейтенанти хвърлиха във въздуха курсантските си шапки.

image

Интересно ми беше да уча, гордея се, че съм офицер


Абсолютно интересно ми беше да уча и се гордея, че вече съм офицер, каза за в. „Българска армия” първенецът на Випуск 2019 „Княз Александър Първи” лейтенант Петър Генов. Мога да твърдя, че и на моите колеги обучението им беше интересно, дори имаше лека конкуренция и се надграждахме един друг с качества, знания и умения, допълни той.
Лейтенант Генов е от град Кубрат, Разградска област. Дошъл във ВВМУ, след като за обучението тук научил от свой приятел, курсант в Морското училище. От разговори с него пламна искрата и се оказа, че това е моето призвание, сподели лейтенантът. Разпределен е за администратор първа степен във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, където ще работи с компютри и комуникации. „Това ми е специалността. С каквото и да се занимавам, въпросът е да служа и да си изпълнявам задълженията”, категоричен е офицерът.
Предпочита да не споделя как вижда бъдещето си по-нататък във флота. Имам една сентенция, според която не е хубаво да разкриваш бъдещите си планове, за да не ги открадне някой, заявява с усмивка.
Разказва, че във ВВМУ се учи от всеки – от преподавателите и командирите, от предишните випуски, но също и от следващите, от по-младите: „Това е интересното, че един курсант от Морското училище може да се учи не само от по-горните випуски или от своите колеги, но може да взима знания и от по-долните випуски. В което няма нищо срамно. Въпросът е да си взима поуките и да запомня всичко, от което има нужда”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker