Бъдещи боцмани учат и мечтаят за място в строя

Pan.bg 17 авг 2019 | 13:18 views (439) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Андрей Рангелов

Млади хора от цялата страна се подготвят за военни моряци с военноотчетна специалност „боцман” във Висшето военноморско училище (ВВМУ) „Н. Й. Вапцаров”. Мнозина от тях искат да намерят място като военнослужещи в армейския строй. Това стана ясно още по време на първите занятия от курса по специална военна подготовка, който стартира в началото на седмицата в Морската ни Алма матер.
Организацията, която сме създали, работи много добре, хората се явиха навреме и курсът стартира нормално каза за военните медии капитан втори ранг Желязко Николов. Той е определен за ръководител на курса. Първите ми впечатления са, че обучаваните са много мотивирани, отговорни, с готовност да завършат успешно обучението си и съм убеден, че то така и ще приключи, изтъкна той.
Още от първия ден учебният процес започна на високи обороти. В една от учебните зали курсистите изслушаха лекция за корабното въоръжение, като прилежно записваха учебното съдържание. По-нататък следваха и останалите учебни дисциплини от разнообразния учебен план.
Обучаваните вече са преминали 4-седмичен курс по начална военна подготовка. Това е задължително условие, за да са сега в учебните зали и полигони на ВВМУ. Повечето от тях са завършили курс за началната подготовка още миналата година. Сред курсистите има хора на различна възраст и с разнообразни професии.
Мъжете са 14, а жените – 4.
Курсът „Военноморска подготовка” ще продължи три седмици. В този период обучаваните ще овладяват тактиката на Военноморските сили и организацията на корабната служба. Ще се запознаят също с историята на военноморската служба. „Ще бъде наблегнато на морските оръжия – начинът по който те се използват и какви възможности имат. В резултат на обучението си курсистите ще получат военноотчетна специалност боцман, така че те трябва да отговарят на изискванията за боцман на кораба”, поясни капитан втори ранг Николов, който за първи път ръководи подобен курс.

image

Денят на курсистите във ВВМУ започва със строяване за вдигането на знамето. След това идва ред на занятията – общо по 6 часа всеки ден, като се спазва определен баланс между теоретичната и практическата част на обучението. След обяд курсистите се подготвят самостоятелно и изпълняват задачи по указание на своите командири. След 17.00 ч. имат време за свободни занимания. „На първо място участниците в курса
трябва да бъдат организирани, много дисциплинирани и постоянни. Това са нещата, които ще търсим като ефект”, заяви капитан втори ранг Николов.
По думите му на практика хората, които завършат курса по специална подготовка, ще могат да изпълняват широк кръг от задачи на кораба. Става дума за дейности по горната палуба по организирането на действията на личния състав от кораба – неща от всекидневния живот на кораба, каза капитан втори ранг Николов.
За следващата година във ВВМУ планират отново курсове по начална и по специална военна подготовка, според заявките, които постъпят от военните окръжия. Готови сме да организираме и други курсове по специална подготовка, уточни капитан втори ранг Николов.

image


Крачка пред другите в живота

image
Stankov

Курсът е крачка пред всички останали, може би вече втора. Така коментира с усмивка участието си в обучението матрос Станимир Станков, който е от град Долна Баня, Софийска област. Военната служба ме привлича с това, че изгражда дисциплина, мъжество, равенство, братство и като цяло те учи да си знаеш мястото в обществото, заявява студентът по национална сигурност в УНИБИТ.
Признава, че в курса се е научил да казва „тъй вярно” на неща, които дори да не му харесват, трябва да се изпълняват, защото са част от правилни командирски решения. Споделя, че семейството му, в което дядо му е полковник от жандармерията, го подкрепя с двете си ръце. „В армията младите хора могат да намерят своето място, важното е да имат желание да дойдат в строя. Усещам, че във въоръжените сили има място и за мен”, казва Станков.

За разлика от него друг участник в курса – Бойка Манджукова, вече работи във военно формирование. „Амбицията ми е да стана лейтенант, да участвам в конкурс, ако се обяви такъв. Началната и специалната военна подготовка ми дават предимство”, категорична е тя. Допълнително основание за амбицията й е висшето образование, което има.
Трудното в курса е физическата активност в жегите с камуфлажа, миналата година имахме и занятия с пълно бойно снаряжение, споделя с усмивка. „А иначе – лесното и приятното е емоцията. Моето семейството ме подкрепя с гордост, че се справям с трудностите и предизвикателствата”, допълва тя.

image
Stojanov

Сред участниците в курса е и Станимир Стоянов. Той изучава национална сигурност и отбрана във Военната академия „Г. Ст. Раковски” в София. Записал се е в курса във ВВМУ, за да почувства войсковия начин на живот и всички позитиви на службата. „Така или иначе, лично за мен има и допълнителни стимули, след като съм пряко свързан с военната професия. Защото съм и към доброволния резерв на силите”, обяснява младежът. Споделя, че е възможно след завършването на курса да търси път към армията, въпреки че работи в туристическия бизнес, което е свързано с цивилното му образование. Според него ценното на обучението в подобни курсове е изграждането на дисциплина, самоподготовката и самоусъвършенстването.

„Миналата година изкарах начална военна подготовка във ВВМУ. Тази година дойдох, за да я надградя, като изкарам специалната”, обяснява матрос Пламен Михайлов, който е от София. Тази година се дипломира, след като е учил в Медицинския колеж „Йорданка Филаретова”, специалност „рентгенов лаборант”.
Точно преди да дойде на курса по специална военна подготовка е положил успешно държавните изпити и очаква през декември да вземе дипломата си. „Една от мечтите ми е да успея да се реализирам по специалността си в някоя от военните болници в страната, за да бъда полезен на хората, които бранят нашата родина. Бих дошъл да работя във Варна, бих се качил на кораб, дори в още по-далечен гарнизон бих отишъл, стига да съм от полза на родината”, заявява матрос Михайлов. В рода си няма военнослужещи. Дядо му и прадядо му са участвали в световните войни, а баща му е преминал като войник през казармата. „Българско сърце тупти в мен. Разбиранията ми винаги са били, че казармата трябва да бъде задължителна, защото прави младия човек мъж, научава го на дисциплина и ред, калява го в положителна насока”, обобщава матрос Михайлов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка

eXTReMe Tracker