Warning: getimagesize(https://fakti.bg/img/news/84/396784/fd3ec0a84d1bed8f1619ff465019d313_big.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Иран обяви каква ще е съдбата на задържания танкер /ВИДЕО/

Pan.bg 21 юли 2019 | 18:46 views (672) commentaries(0)
img fakti.bg


Екипажът е в добро здраве

Иран обяви, че съдбата на задържания петролен танкер, плаващ под британски флаг в Ормузкия проток, зависи от сътрудничеството на екипажа по време на разследването, предава AFP.

Към момента членовете на екипажа се намират в добро състояние. Сред 23-ата членове на корабния екипаж има 18 индийци, включително и капитанът, трима руснаци, филипинец и латвиец.

„Всички те са в добро здраве, намират се на кораба, а корабът е… хвърлил котва на безопасно място“, заяви официално лице на пристанище Хормозган. „Готови сме да изпълним техните нужди, но трябва да продължим с разследването“, добави той. Разследването зависи от сътрудничеството на екипажа, както и от достъпа до нужните доказателства, които са необходими за решаването на случая.

Междувременно стана ясно, че има запис от разговори по радиостанция между британската фрегата и катери на иранските военноморски сили, минути преди британският петролен танкер да бъде задържан, съобщават британските медии. В записа се чува от иранския катер да казват на фрегатата HMS Montrose, че искат да инспектират танкера от съображения за сигурност.

В записа от разговорите по радиостанцията, до който са се добрали от британска фирма за морска сигурност, може да се чуе иранският катер да казва на кораб, за който се смята, че е "Стена Имперо", да промени курса си, настоявайки: "Ако се подчините, ще бъдете в безопасност."

След това британската фрегата HMS Montrose се идентифицира и казва на "Стена Имперо": "Тъй като извършвате транзитно преминаване в признат международен проток, съгласно международното право вашето преминаване не трябва да бъде нарушавано, възпрепятствано или затруднявано." След това британската фрегата пита иранския кораб да потвърди, че "не възнамерява да нарушава международното право", като се опитва да задържи британския танкер. Въпреки това британският танкер бе задържан при спецакция.

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*