Научно-изследователски кораби в български води

Pan.bg 13 юни 2011 | 23:50 views (2510) commentaries(0)
img Министерският съвет разреши пребиваването на специализирани и научно-изследователски кораби в изключителната икономическа зона, териториалното море и вътрешните морски води на Република България и посещения в пристанище Варна в периода от 10 юни 2011 г. до 30 юни 2012 г., включително. Целта на посещенията е свързана с извършването на комплексни научни изследвания, касаещи изграждането и оптимизирането на маршрута на газопровода, свързан с реализация на проекта „Южен поток”.
Планирано е провеждането на географски изследвания относно топографията на морското дъно, морфологията и геологичната му структура с цел точното определяне на дълбочините, характеристиките и свойствата на дънните наслагвания, хидрографски, геофизични, геотехнически, метеорологични и екологични изследвания за оценка въздействието върху околната среда, оценка на възможните социално-икономически въздействия, както и на възможните проблеми, които могат да възникнат при строителството на газопровода. Резултатите от тези изследвания ще дадат възможност за оптимален избор на трасето.
Провеждането на комплексните научни изследвания в териториалното море и изключителната икономическа зона на Република България, както и провеждането на инженерно-геоложки изследвания на мястото на излизане на газопровода на сушата и сондирането на сондажни отвори с вземане на проби в териториалните води в непосредствена близост до сушата ще се реализира от 6 чуждестранни кораба (четири под руски флаг и по един – под норвежки и под малтийски флаг) и два български кораба.
Изграждането и оптимизирането на маршрута на газопровода, свързан с реализация на проекта „Южен поток”, са планирани да се осъществят чрез съвместната дейност на научните организации „Peter Gas”, Русия; “Grup Servicii Petroliere”, Румъния; Институт по океанология и Институт по биоразнообразни и екосистемни изследвания (БАН), България. Научните изследванията ще се извършват с безопасни методи и средства и не създават затруднения за страната при упражняване на суверенните й права и юрисдикция.
С друго решение кабинетът разреши пребиваванията на научно-изследователския кораб „Mare Nigrum” в изключителната икономическа зона и териториалното море на България в периодите от 10 до 23 юни 2011 г.; от 22 август до 4 септември 2011 г. и от 15 до 30 септември 2011 г., включително. Целта е извършването на комплексни научни изследвания, свързани с изпълнението на съвместен проект „MARINEGEOHAZARDS” по оперативната Програма за трансгранично сътрудничество Румъния-България 2007-2013 г.
Изследванията ще се проведат от румънските National Institute of Marine Geology and Geoecology и National Institute of Earth Physics и
Института по океанология и Геофизическия институт към БАН.
Научните изследвания са предназначени изключително за мирни цели и за разширяване на познанията за морската среда.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker