Установено е кои двама Герои на Русия са загинали при пожара в секретната подводница АС-12 "Лошарик"

Pan.bg 03 юли 2019 | 10:52 views (536) commentaries(0)
img
blitz.bg


Висшите офицери са капитани първи ранг, единият от тях е командирът на дълбоководния апарат

Установена е личността на двамата Герои на Русия, загинали при пожара в секретната подводница Ас-12 "Лошарик". Според данни от разследването, цитирани от информационните агенции, единият от мъртвите е капитан I ранг и командир на пострадалата подводница Денис Владимирович Долонски, който е получил титлата Герой на Русия преди около 6-7 години за изследване на Арктика и Антарктика.

Втората жертва е изпитател на дълбоководно военно оборудване, капитан първи ранг Николай Иванович Филин. Той става Герой на Русия през 2018 година.

Двамата капитани са се водели на служба в секретна военната част в Петерхоф.

Преди това бе съобщено, че сред мъртвите подводничари има седем капитани първи ранг и двама Герои на Русия. Твърди се, че жертвите на инцидента са част от елита на руския военен флот.

Пожарът на АС-12 е станал в понеделник, 1 юли, по време на батиметрически измервания. В резултат на случилото се загинаха 14 подводничари, те са се отровили от дима на пожара. По последнни данни има 4-5 оцелели, които са докарани в тежко състояние във военната болница в Североморск.

АС-12 се състои от няколко титаниеви сфери, съединени помежду си. Подводницата може да се потапя на дълбочина от до 6 000 метра и да развива скорост под вода от до 30 възела. Техническите характеристики на АС-12 са засекретени. Предполага се, че тя дълга 79 метра, широка е 7 метра, а водоизместимостта ѝ е около 2 000 тона. Името си "Лошарик" подводният кораб получава в чест на герой на съветски анимационни филми - конче от топчета (лошадка из шариков).

Руската подводница АС-12 "Лошарик" от проекта 10831 е и най-малката сред атомните подводници в света.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker