ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ ОТДАДОХА ПОЧЕСТИ НА КАП.-ЛЕЙТ. КИРИЛ МИНКОВ - ГЕРОЙ ОТ БАЛКАНСКАТА И ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА (ГОЛЯМА ПАТРИОТИЧНА ГАЛЕРИЯ)

Pan.bg 01 юли 2019 | 17:37 views (3031) commentaries(0)
img
Димитър СТАВРЕВ
сп. "Клуб ОКЕАН"
пресцентър ВМСНа 28 юни 2019 г. в гр. Видин се състоя военен ритуал за отдаване на военни почести и поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на капитан-лейтенант Кирил Минков от военнослужещи от отряда противоминни кораби на флотилия бойни и спомагателни кораби. В състава на отряда има рейдови миночистач носещ името на капитан-лейтенант Кирил Минков.

На военния ритуал присъстваха военнослужещи от сухопътните войски, Венци Пасков – заместник-кмета на Община Видин, полковник Георги Петков – началник Централно военно окръжие–Видин, представители на Сдружението „Клуб миноносец “Дръзки”, Патриотичен клуб „Бдинци”, Анна Атанасова и Олга Байчева – родственици на Кирил Минков.

„Трябва да се учим от примера на тези наши съграждани”, каза по време на церемонията капитан I ранг Ваньо Мусински, заместник-командир на флотилията.

Големият подвиг на Кирил Минков в нашия военен флот е при участието му в Балканската война през 1912 г. на длъжността помощник-командир на "Дръзки". На 8 ноември 1912 г. в историческата атака "Дръзки" поразява турския броненосен крайцер „Хамидие" и записва първата българска морска победа. Мичман I ранг Кирил Минков изстрелял лично торпедото, поразило "Хамидие", за което е удостоен с орден "За храброст".

По време на Първата световна война Кирил Минков е командир на Минната рота на Черноморския флот и ръководи поставянето на минни заграждения в Бургаския и Варненския залив. При обезвреждане на вражески мини на 11 септември 1916 г. под корпуса на едната от моторните лодки избухва мина, при което загиват 7 моряци и техният командир.
По късно в дунавския парк на Видин, военнослужещите от флотилията участваха в националната информационна кампания на Министерството на отбраната за привличане на кандидати за военна служба „Бъди войник” със статичен показ на военна техника и оборудване.
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >


Navigate with the buttons down below to explore the gallery!


ВОЕННИТЕ МОРЯЦИ ОТДАДОХА ПОЧЕСТИ НА КАП.-ЛЕЙТ. КИРИЛ МИНКОВ - ГЕРОЙ ОТ БАЛКАНСКАТА И ПЪРВАТА СВЕТОВНА ВОЙНА (ГОЛЯМА ПАТРИОТИЧНА ГАЛЕРИЯ)

PREVIOUS PHOTO 1/8 NEXT PHOTO

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка