С мисъл за Русия НАТО проведе най-голямото си учение в Черно море

Pan.bg 20 апр 2019 | 04:39 views (611) commentaries(0)
img
Източник:''Armymedia.bg'';в."24 часа"


20 кораба и 2200 военни участваха в тренировките

С мисъл за Русия НАТО проведе най-голямото си многонационално военно учение в Черно море край бреговете на Румъния. В него участваха 14 румънски плавателни съда, 6 военни кораба от България, Канада, Гърция, Холандия и Турция и общо около 2200 военни, както и румънски изтребители МиГ-21 и Ф-16.

Целта на учението беше да се засили оперативната съвместимост при морски операции на алианса. От 5 до 14 април военните тренираха борба с подводен, надводен и въздушен противник, който може да се появи в Черноморския регион.

„България, Турция и Румъния са свикнали с руското присъствие в региона, но ние за първи път виждаме такова нещо“, заяви командващият фрегатата на ВМС на Холандия „Евертсън“ Будевейн Буутс на въпрос дали руски военни са следили ученията на НАТО. Той допълни, че руските части не са показали, че са опасно близо при маневрите, но държали силите на алианса да разберат, че са там. Според Буутс синхронизацията между новите кораби на военния блок и по-старите като на България и Румъния не е лесна задача, и затова се правят тренировките, които имали само защитен характер. Той си пожела една и съща група кораби да има право да е в открито море поне 6 месеца, за да може да работи в синхрон, когато НАТО поиска.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг пък заяви, че алиансът ще продължи да увеличава присъствието си в Черно море, за да окаже натиск върху Русия и да подкрепи Украйна.

Черно море има важно геополитическо местоположение и след анексирането на Крим Русия засили усилията си в областта на въоръжаването, разкриват румънски военни. Според тях броят на командированите войски и оръжейните системи непрекъснато нараства в региона.

Русия наблюдавала зорко морския щит в Черно море. Но според командира на румънските сили не е имало ситуации, които биха създали заплаха за флота. Нито един от военните обаче не пожела да конкретизира по какъв начин Москва ги е следила.

Заради ученията Русия пък организира дежурство в Черно море, къде-то се провеждат ученията на НАТО, като обосновката за това са възможни извънредни ситуации.

Тренировките на НАТО започваха рано в 4 ч сутринта на пристанището в град Кюстенджа, наричан още Констанца. Още по тъмно групата навлизаше на около 10 км навътре
в Черно море и се разделяше за тактически учения. На борда на румънската фрегата „Крал Фердинанд“ моряци в сини униформи разговаряха с цигара в ръка, докато чакаха инструкциите на капитана.

Командосите пък не се бавеха и показаха как се справят при атака срещу кораба. Дълга стълба водеше към хеликоптерната площадка, където 10 военни извършиха спасителна мисия. Към групата имаше и патрулни лодки, които следяха за сигурността в района. Моряци постоянно наблюдаваха действията на останалите кораби.

По време на маневрите фрегатите, дълги 150 метра, трябваше да се движат заедно възможно най-близо една до друга.

„Работим добре с България за сигурността на Черно море“, заяви министърът на отбраната на Румъния Габриел Леш на въпрос на „24 часа“ на среща с журналисти в Букурещ. Той допълни, че двете страни подкрепят своите инициативи в региона. На питане дали Румъния ще купува нови изтребители, министърът отговори, че това е свързано с много пари, но е важно армиите на България и Румъния да имат най-модерното оборудване,

за да могат да отговарят на новите заплахи и случващото се в региона. Началникът на генералния щаб на Румъния Николае Чука също заяви, че работи добре с колегите си от България, Гърция и Турция за сигурността в района.

„Искаме повече сили на НАТО в Румъния и в Черно море“, каза румънският външен министър Теодор Мелешкану в Букурещ.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker