Общината дава 15 хил.лв. за Плувния маратон

Pan.bg 01 юни 2011 | 12:34 views (2046) commentaries(0)
img Позвънете: ВестникЪт

Увеличение на субсидията за емблематичния за града Плувен маратон Варна - Галата в размер на 15 хил. лв. прие на днешното си заседание Постоянната комисия "Младежки дейности и спорт" към варненския Общински съвет. Сигнал за липсата на спонсори заради кризата и недостатъчното финансиране на маратона даде съветникът от БСП Калояна Димитрова пред комисията. Плувен маратон Варна - Галата е традиционен за града и е символ на фестивала Варненско лято, така че не можем да не го подкрепим, заявиха общинските съветници. Предстои обсъждане точно от къде ще се вземат парите, но най-вероятно те ще дойдат от общинската програма "Спорт", добави директорът на дирекция "Младежки дейности и спорт" Калина Попстефанова. Плувният маратон Варна - Галата се провежда ежегодно от близо 60 години, като през 2010 г. в него са взели участие 225 души, уточниха съветниците.
Вторият проблем, за който алармира Димитрова е затварянето на коридори на басейн "Варна", поради невъзможност на клубовете по плуване да плащат за тях, каквото е изискването на Общината. По думите на съветниците, интересът към този воден спорт във Варна е изключително голям, затова и броят на клубовете по плуване значително е нараснал. Проблемът бил в това, че голяма част от преподавателите нямали необходимата подготовка и клубовете им не постигали добри резултати. По този повод е подготвена наредба за освобождаването от финансови задължения по отношение на басейна на плувните клубове с високи постижения. Тя ще бъде разгледана на следващото заседание на комисията. По данни на съветниците, най-добрият резултат на варненски клуб на републиканско ниво до момента е шесто място. В България плувните клубове са 54 на брой, от които 18 са във Варна.
По думите на директорът на дирекция "Младежки дейности и спорт" Калина Попстефанова, във Варна има голям интерес към плуването, но басейните не достигали. Това проличало особено откакто управителят на "Спортни имоти" Петър Пасев е увеличил часовете, предоставяни на клубовете за сметка на тези за свободно посещение с цел да се генерират приходи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker