Warning: getimagesize(): SSL operation failed with code 1. OpenSSL Error messages: error:14090086:SSL routines:ssl3_get_server_certificate:certificate verify failed in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193

Warning: getimagesize(): Failed to enable crypto in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193

Warning: getimagesize(http://pan.bg/gallery/albums/userpics/10010/thumb_DSCF8540.jpg): failed to open stream: operation failed in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193

Първите седем години на "Алея първа"

Pan.bg 12 сеп 2009 | 11:41 views (3132) commentaries(0)
img Автор: Морски дневник

Милчо Близнаков, изп. директор на "Холдинг Варна"АД: Реалната цена на сделката за крайморските терени е много по-висока
Първите седем години са ключови за характера на човек. Точно същия период от време се оказа от най-голямо значение за бъдещето на крайбрежната зона във Варна. Мегапроектът за инвестиции в нея беше обявен през 2002 г., но ще започне сега. Годините обаче са повече от важни. Защото при законите днес амбициозният план, наречен "Алея първа", щеше да изглежда различно. Към днешна дата разрешеното застрояване на зоната щеше да е в пъти по-малко, а и държавата вече няма право да предоставя изгодни терени за проекти, свързани с недвижими имоти. Но тъй като идеята е родена преди време, всичко това се оказва възможно. Инвеститорът с късмет е "Холдинг Варна" (в който е концентриран туристическия бизнес на група лица, по-известни на обществеността като ТИМ).


image


Какво ще има на алеята

Проектът за крайбрежната алея на Варна предвижда изграждането на яхтено пристанище с митнически пункт, офиси на Морска администрация и хангари за плавателните съдове, спортни и развлекателни съоръжения, заведения за хранене, рибарско селище с борса, обясни Ивелина Шабан, съизпълнителен директор на "Холдинг Варна". Върху 118-те декара по протежение на крайбрежната алея трябва да има също целогодишен плувен комплекс, поне три аквапарка и медицински комплекс. По думите на Шабан от предвидените за изграждане пет хотела четири ще бъдат триетажни. Петият, който ще предлага 400 легла обаче, ще има десет етажа, надхвърляйки повече от три пъти ограниченията, наложени в закона за Черноморието. Интересно е, че в официалното задание за градоустройствено решение на проекта "Алея първа" хотели не са предвидени. Част от "задължителните изисквания към проекта" обаче е включването в него на "идеи за увеличаване на плажната ивица с технически съоръжения, разположени в акваторията, които да обогатяват естетически средата".
След добрата подготовка в миналото през последните седмици замразеният проект скоростно се раздвижи. Първо, на 15 юни тази година вече бившият областен управител на Варна Христо Контров продаде пет парцела от крайбрежната ивица на града с обща площ 117.7 дка на "Холдинг Варна". Сделката за терена по протежение на морския бряг е сключена срещу сумата от 11.8 млн. лв. Това означава, че холдингът е платил по
около 50 евро за квадратен метър за пет крайбрежни парцела с обща дължина около 3.8 км. Според Контров продажбата е извършена по искане на изпълнителния директор на Българската агенция за инвестиции Стоян Сталев, документирано с негово писмо от април. Мотивите на Сталев са, че "Холдинг Варна" е има сертификат за инвеститор клас А за проекта "Алея първа" от 2007 г. Той позволява на компанията да придобие терени, нужни за реализацията на проекта. Обект на сделката е тясна ивица земя, ограничена между т.нар. Рибарски плаж на юг и местността Бункерите на север, границата на варненската морска градина на запад и плажът на изток.
Тази седмица пък "Холдинг Варна" обяви конкурс за градоустройствено решение на "Алея първа". От резултата ще стане ясно и как точно ще изглежда крайбрежната зона.

Може и нагъсто

По Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) петте парцела попадат в т.нар. зона Б, което значи, че сградите може да са максимум 10 метра при 30% плътност на застрояването, а зелените площи трябва да заемат не по-малко от 50% от терените. Според архитекти обаче напълно законно тези ограничения няма да важат за "Алея първа".
Ограниченията ще бъдат заобиколени с текст от същия закон, според който, ако вече има одобрен подробен устройствен план, той се прилага. Точно на това се базират и инвестиционните намерения по проекта "Алея първа". "Естествено е основният и най-важен въпрос, задаван от гражданите на Варна да бъде, какво и как ще бъде изградено на алеята", каза Ивелина Шабан, съизпълнителен директор на "Холдинг Варна".
Отговорът е в параметрите, зададени от изработеният през 2002 г. план за застрояване и регулация на района. Интерпретиран от Шабан по време на официалното представяне на проекта, той предвижда укрепване на срутищата, намиращи се на границата на варненската Морска градина и крайбрежната алея, изграждане на електроснабдителна, водопроводна, канализационна и транспортна инфраструктура и др. И строителство на туристически и спортни обекти (виж карето). Според втория изпълнителен директор на дружеството Милчо Близнаков само инженерната част на проекта ще погълне не по-малко от 40% от предварително планираната инвестиция в размер на 73.1 млн. лв.

Топ терен или скат
Проектът "Алея първа" в дати


1997 г. - ОбС във Варна взема решение за цялостно устройствено планиране на
терена на варненския приморски парк, в това число и крайбрежната алея.
1998 г. - ОбС във Варна приема "Задание за устройството на територията на
Морската градина и северната крайбрежна зона на гр. Варна".
1999 г. - Кирил Йорданов печели изборите за кмет на Варна и сменя на този
пост Христо Кирчев
2001 г. – Планът за регулация и застрояване на Приморски парк, възложен на
архитектурното бюро "Булис" след спечелен търг, е приет от експертния съвет
по устройство на територията към Община Варна на фаза предварителен проект.
На базата на приетия ПУП софийското архитектурно бюро "Проарх" изработва
план за регулация и застрояване на крайбрежната зона във Варна.
2002 г. - Планът е разгледан и приет от Националния съвет по устройство на
територията.
На 24 април – "Консорциум Алея първа" - представя плана, изработен от
"Проарх" и застава зад идеята за реализацията му.
На 17 декември Същата година варненският ОбС одобрява ПУП на крайбрежната
алея в града.
2007 г. – "Холдинг Варна" получава Сертификат за инвестиция "Първи клас"
15 юни 2009 г. - Областна администрация Варна продава на "Холдинг Варна" 118
дка държавен терен в крайбрежната зона на Варна за близо 11 748 млн. лв.

Обявяването на сделката с петте крайбрежни терена във Варна предизвика остра реакция от страна на няколко граждански и екологични сдружения. Основният мотив за недоволството им стана цената от 50 евро за квадратен метър, на която беше извършена продажбата. По информация на големите агенции за недвижими имоти във Варна в момента предлагане на строителни терени в централната част на града няма. Извършват се единични сделки, като цените на терените в широкия център надхвърлят 800 евро за кв.м. "Изваждането на цената от контекста на сделката е некоректно", каза в отговор изпълнителният директор на "Холдинг Варна" Милчо Близнаков. Около 50% от придобитата площ е неактивна и представлява 30-метрови скатове, които подлежат на укрепване. По думите му платената цена е дори висока, имайки предвид дейностите, свързани с изпълнението на предписанията на доклада по оценка на въздействието върху околната среда, инфраструктурната част на проекта и т.н. Информацията, предоставена от компанията, сочи също, че съгласно подписания договор тя се задължава да не извършва разпоредителни сделки и да не обременява с вещни тежести придобитите имоти за срок от 5 години, считано от датата на осъществяване на инвестицията.
"Холдинг Варна" е публично акционерно дружество със собствен капитал в размер на над 135 млн. лв. и активи за над 290 млн. лв. Инвестицията ще бъде осъществена със собствени и привлечени средства, каза още Близнаков. Според представената от него информация само с приключилото поредно увеличение на капитала си холдингът е привлякъл 61 млн. лв., което изключва съмненията, че проектът "Алея първа" ще бъде завършен успешно. В какъв срок? Не е ясно. Срокът пред Агенцията за инвестиции изтича през 2010 г., но спокойно може да бъде удължен. Инвеститорът не е по-конкретен и повтаря неясното изказване на агенцията.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още
eXTReMe Tracker