База Бургас - в навечерието на 65-ата си година

Pan.bg 07 сеп 2009 | 17:16 views (3559) commentaries(0)
img Комодор Георги Мотев, командир на ВМБ Бургас, пред сп."Клуб ОКЕАН", сн.Д.Ставрев

image

– Господин комодор, през настоящата 2009 г., в която честваме 130 години на военния флот на България ВМБ Бургас навършва 65 години, точно половината. Какъв е историческият принос на базата за този период в изграждането и укрепването на ВМС?
– За тези 65 години базата се утвърди като основно съединение на флота, в исторически план не могат да бъдат отминати и забравени действията по очистването на фарватерите от мини, действия, в които кораби и специалисти от базата са вземали основно участие. Не може да се отмине историческият факт от опита по усвояване на новопостроени кораби, визирам разформирования вече 7-и дивизион, който през 60-те и 70-те години на ХХ в. усвоява построените в България кораби МДК пр. 106К. В този ред на мисли е и получаването и усвояването от 6-ти дивизион на специално построените за България противоминни кораби от пр. 1265 през 80-те години на ХХ век, а в наши дни – усвояването на фрегатите Е71.

image

На тази база, в исторически план, това е изисквало изключителна воля и усилия от личния състав с оглед усвояването на новата техника, прокарване на път и предаване на опита на следващите поколения.
– Корабите и инфраструктурата са важни за една база, но историята се пише от хората и техните действия. Кои са личностите, служили във военноморската база, оставили трайна следа в развитието и в укрепването на ВМС?
– Аз не мога да дам оценка точно коя личност е дала най-голям принос в развитието на базата, тъй като съм твърде отскоро на тази длъжност, но в кратката историческа справка, която познавам, като първи човек, създал базата от Беломорския флот на България, стои името на капитан-лейтенант Гишин. Бих споменал хора, преминали през базата, като адмирал Янакиев, командир на 7-и дивизион; след него идват забележителните командири на дивизиони капитан Стойчев, контраадмирал Йовчо Георгиев; като командири на база аз помня, разбира се, първия си командир контраадмирал Христов, който тази година беше номиниран за „почетен гражданин на Бургас“. Не мога да забравя командирите преди мен – вицеадмирал Минко Кавалджиев, контраадмирал Симеон Цеков, това са хора, от които съм се
учил и продължавам да се уча, черпейки от техния опит.
– Края на 90-те години на ХХ век и началото на XXI век са период на съществени промени в българските ВМС. Какво се промени в структурата, корабния състав, задачите и организацията на работата в базата и какво показва моментната снимка в навечерието на 130-ия юбилей?
– Преструктурирането на базата през последните години се извършваше на фона на преструктурирането и трансформацията на цялата армия. Това доведе до оптимизиране на структурите на базата, а подновяването на корабния състав допринесе за възобновяване на способности, които за известен период от време бяха загубени, имам предвид способностите за водене на противоподводна борба. Трудно е да се говори по темата, защото преструктурирането е свързано с постоянни съкращения, въпреки че им казваме трансформации. А това е свързано със съдбите на много хора.
image
Задачите като обем са прецизирани с оглед на корабния и числения състав на базата, но като макрорамка не претърпяха промени. Основните задачи са: изпълнение на изискванията по отношение на националната отбрана, готовност за поддържане на способности за защита на морската граница. Втората основна задача е поддържане на способности за участие в корабни съединения под командването на НАТО, а в последните години и на ЕС. С две думи, задачите си останаха същите, въпреки че числеността ни спадна с 30% и го няма 7-ми дивизион.
– База Бургас получи шанса да стане първопроходец в модернизацията на българските ВМС. Как протича процесът по усвояването на трите фрегати и какво предстои?
– Процесът по приемането на фрегатите Е71 на практика приключи с приемането на третата фрегата „Верни“ и пребазирането й в началото на тази година от ВМБ Зеебрюге до Бургас. Това води до изключително напрегната работа по усвояването на корабите. Ползвайки опита от усвояването на „Дръзки“, усвояваме „Верни“, а впоследствие с помощта на екипажа на „Дръзки“ ще се усвои и „Горди“. Планираме през втората половина на юли „Дръзки“ и „Верни“ да направят съвместно плаване с оглед по-бързата подготовка на втората за сертификация, първо на национално ниво, след това с потвърждаване от НАТО. Това е планирано за 2010 г., но ако обстоятелствата наложат, може да бъде препланирано и за края на 2009 г. Основните усилия са насочени към поддържане нивото на „Дръзки“, потвърждаването на сертификацията му през септември-октомври 2009 г., както и сертификацията на „Верни“ на първо национално ниво и след това от НАТО. Базовият миночистач „Прибой“ ще се сертифицира през юли на национално ниво с потвърждаване на сертификацията от НАТО през ноември на учение в Турция.
– Хората и корабите от базата винаги са били сред активните участници в национални и международни учения, в които участват българските ВМС. Какъв опит донесе това през годините, как той се предава през поколенията и как влие на постигането на оперативна съвместимост с НАТО?
– В исторически план ВМС на България винаги са били в коалиция, по-рано във Варшавския договор, а сега в Северноатлантическия Алианс. Връщайки се назад във времето първите кораби от базата развели българския военноморски флаг в Средиземно море, са базовите миночистачи, т.нар. „железни морски тралчици“, през 50-те и 60-те години на ХХ век. На този опит, и ставайки активен член по програмата „Партньорство за мир“, през 90-те години корабите от ВМБ Бургас, имам предвид вече изведения от строя ВТр – военен транспорт, участваха в 5-6 учения от сериите „Кооператив партнър“ и „Русалка класика“ в Средиземно море като спомагателен кораб, осигуряващ фрегатата „Смели“. В най-новата ни история, започвайки от 2006 г., фрегата „Дръзки“ ежегодно участва в операцията на НАТО „Актив Индевър“, от 1993 г. кораби от базата ежегодно участват в ученията „Бриз“ и „Кооператив партнър“, провеждани в Черно море. До 2006 г. кораб от базата ежегодно участваше в съвместното съединение на черноморските държави „Блексийфор“. По отношение на оперативната съвместимост, базовите миночистачи „Шквал“ и „Прибой“ бяха първопроходците, оценявани по стандартите на НАТО, още докато бяхме участници в програмата „Партньорство за мир“. Колкото и да е минимален този опит, той бе използван от фрегатата „Дръзки“, която също премина оценка и сертификация на първо и второ ниво с потвърждаване от НАТО. На този етап фрегата 41 е оперативно съвместима с корабите на НАТО, задачата е „Верни“ да постигне същия резултат, т.е. да докаже със знанията и уменията на екипажа, че е оперативно съвместима.
– С оглед на последните промени в Закона за отбраната и ангажиментите към НАТО, какво предстои на базата в краткосрочен план и какви са перспективите за развитие и модернизация на корабния състав и бреговата инфраструктура?
– Задачите в краткосрочен план са основно по подготовката и сертификацията на „Прибой“ и на „Верни“. По отношение на усъвършенстване на инфраструктурата задачите са по-скоро в дългосрочен план – завършване изграждането на силовата мрежа на базата за електрозахранване, реновиране на магистралния водопровод, прекарване на оптични кабели и усъвършенстване на информационната и комуникационна система. А защо не и удълбочаване в недалечно бъдеще и на основния гаван?
– Господин комодор, какво ще пожелаете на колектива на ВМБ Бургас в навечерието на 130-ата годишнина на бойния ни флот?
– В личен план бих пожелал на всички военнослужещи и цивилни лица
от базата много здраве, лично и семейно щастие, много късмет, типично морското „попътен вятър и 7 фута под кила“ и да не забравят никога, че са наследници на стабилни и здрави традиции, на сплотени колективи, което винаги е водело до успехи.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker