Подготвят многоцелевата атомна подводница "Северодвинск" за спускане на вода

Pan.bg 22 мар 2010 | 12:27 views (3736) commentaries(0)
img На 7 май 2010 година от стапелите на руската корабостроителница „Севмаш" ще бъде спусната главната подводница "Северодвинск", проект 885, построена по проект на КБ "Малахит" и с която се започва серията многоцелеви подводници от четвърто поколение.
Според плана на Главния щаб на ВМФ на Русия, субмарината трябва да бъде приета на въоръжение през 2011 година. Тя съчетава в себе си възможностите на подводния „ловец” от типа "Гепард" (проект 971) и на подводните крайцери с крилати ракети тип "Курск" (проект 949А).
"Северодвинск" е двукорпусна (лек корпус само в носовата част), едновална атомна подводница с понижено ниво на акустическото поле. Рубката на подводницата е с овална форма, а твърдия корпус е разделен на десет отсека. За първи път в руското корабостроене торпедните апарати не са разположени в носовата част на подводницата, а зад централния пост, което е позволило в предната и част да бъдат разположени елементи на антената на нов хидроакустичен комплекс.
Въоръжението на кораба включва свръхзвукови крилати ракети с увеличен обсег на действие, запускани от осем вертикални пускови установки и универсални дълбочинни самонасочващи се торпеда. Подводницата е получила и нови комплекси за свръзка и навигация.
Пълната водоизместимост на "Северодвинск" е 13 800 тона, дължина - 119 метра, максимална ширина - 13,5 метра и височина - 9,4 метра. Максималната дълбочина на потапяне е 600 метра, а скоростта и достига до 31възла. Екипажа се състои от 90 военнослужещи, от които 32 офицера. Подводницата има спасителна камера, която може да побере целия екипаж.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка