Warning: getimagesize(://): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Царските маневри от 1937 г. – трезви оценки и изводи

Pan.bg 12 ное 2011 | 12:11 views (5511) commentaries(0)
img През 1936 г. започва Гражданската война в Испания, където за пръв път след края на Първата световна война авиацията участва масирано в бойните действия. Българските авиационни теоретици и началниците от Въздушни войски следят внимателно действията на авиациите на републиканците и франкистите, последните активно подпомагани от Италия и Германия, а първите – от Съветския съюз. За разлика от много западноевропейски теоретици, които недооценяват ролята на авиацията в тази война, българските авиационни командири правят ценни и обективни изводи от нея. На основата на тези изводи се планират бъдещите промени, които се налагат в структурата, въоръжението и подготовката на българските Въздушни на Н.В. войски.
Концепциите за бойното използване на Въздушните на Н.В. войски са проверени за пръв път по-мащабно по време на Царските маневри през есента на 1937 г. За участие в тях са определени две дивизионни разузнавателни ята с 16 самолета и един армейски нападателен орляк, включващ 9 бомбардировача и 12 изтребителя.
Разузнавачите изпълняват летателни задачи по визуално разузнаване и аерофотография за разкриване на разположението и намеренията на “противника” да придвижва войските си. Изтребителите осигуряват прикриването от въздуха на действията на разузнавачите и бомбардировачите чрез баражиране.
Българските авиационни стратези в частност, а и военните ни стратези изобщо по това време разработват българската военна доктрина за отбрана по всички азимути. Страната ни все още се намира във враждебно обкръжение и военните теоретици разработват въпросите за водене на война не с отделна държава, а срещу коалиция от държави. Все още е абсурдно да се мисли за водене на война, при която Българи би била в съюз с някоя съседна страна, както и за подкрепа от някоя голяма европейска държава.
Структурата на българските Въздушни войски по това време е разработена по следната схема:
• Самостоятелни или общоармейски, представени от тежкобомбордировъчни, далечноразузнавателни и изтребителни части, които са в подчинение на Главното командване и изпълняват неговите задачи;

• Помощни или войскови, представени от армейски, дивизионни и флотски лекобомбардировъчни, щурмови, изтребителни и близкоразузнавателни части. Те действат по план на командирите на армии и съединения; Териториални части на изтребителната авиация за противовъздушна отбрана, зенитната артилерия, наричана тогава противовъздушна, въздушно-предупредителната служба, училищата и школите и всякакви други служби.
На базата на маневрите е ученията през 1937 г. в началото на 1938 г. в доклад пред Щаба на армията командирът на Въздушните на Н.В. войски Бойдев заявява, че нашата военна авиация е все още в начален етап на своето създаване и земните войски не могат да разчитат на особена подкрепа от нея.
Царят и правителството са сериозно обезпокоени от тези изводи. Парадите и въздушните демонстрации са едно, а изводите на военните – нещо съвсем друго. Затова в строго секретен ( тогава “строго поверителен”) протокол от 17 февруари 1938 г. е разрешен кредит в размер на 200 млн. златни лева за доставка на още самолети, въоръжение и авиационни боеприпаси от Полша и Германия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка