Warning: getimagesize(://): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

Едно отклонение за малко политическа история...

Pan.bg 11 ное 2011 | 22:34 views (2986) commentaries(0)
img На 19 май 1934 г. в страната е извършен безкръвен военен преврат от Военния съюз и кръгът “Звено”. Новата власт взема незабавно решителни мерки за пресичане на корупцията, престъпността, просията. Преустановена е политическата дейност в страната, като съществуващите политически партии са забранени. Прекратено е действието на Търновската конституция.
Офицерите, които стоят начело на преврата, общо взето са с републикански мироглед, което сериозно безпокои Двореца.Затова след около година е извършен (също безкръвен) контрапреврат и цар Борси ІІІ установява в страната еднолична власт. Но “пропуска” да възстанови действието на Търновската конституция, както и да разреши дейността на политическите партии.
Какво носи всичко това? В сложната обстановка след Голямата криза, разтърсила света в началото на трийсетте години, и военните “деветнайстомайци”, и цар Борс ІІІ се стремят към обединяване на народа, вместо към неговото разделение, защото “партия” произлиза от PART, което на френски и английски означава “част” (произлиза от латинското PARS и PARTIS – част, дял, пай) и дели обществото на взаимно непримирими части. Забранявайки на 19 май 1934 г. партиите и после “забравяйки” да ги възстановят, те дават възможност начело на държавата да застават ЛИЧНОСТИ, които имат непререкаем авторитет в обществото заради своите възможности и постижения, а не за приказките,, с които омайват избирателите. И освен това “ръцете им са развързани”. Ако не беше така, едва ли някое едно- или многопартийно правителство би се решило да загърби Ньойския диктат и да започне открито създаването на военна авиация.
По време на традиционния парад на 6 май, Гергьовден, 1936 г., над площада през Народното събрание прелитат в стройни формации български самолети. Народът е във възторг, че вижда отново СВОЯТА авиация в небето на България. Тогава и британският военен аташе ще произнесе многозначителната фраза “Няма вечни договори”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка