Warning: getimagesize(://): failed to open stream: Няма такъв файл или директория in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 197

България има въздушни войски!

Pan.bg 08 ное 2011 | 11:14 views (3192) commentaries(0)
img В условията на враждебно обкръжение на България, при непрекъснато нарастваща военна активност в света през 1934 г. Щабът на армията назначава специална комисия, която разработва нова дългосрочна програма за развитие на военната авиация, съобразена с новите политически и технологически реалности в света. За основа е взет планът от 1929 г.
Новата програма предвижда Въздушните войски на Царство България да се състоят от две компоненти – въздушни полкове, които са подчинени на сухопътните армии, по днешната терминология – армейска авиация, и самостоятелни въздушни части, подчинени направо на Щаба на армията и главното командване. Последните са предназначени за ПВО на страната и изпълнение на самостоятелни въздушни операции със стратегическа насоченост. Към тях са и учебните части, както и осигуряващите поделения.
Структурата не се различава от тази в плана от 1929 г., само числените стойности са малко завишени. Все още се робува на стари схващания по отношение на балоните. Още в Първата световна война те показват, че са отживели времето си, но въпреки това в плана е предвидено създаването на балонни роти. Мирновременният състав на българските Въздушни войски представлява 237 самолета, а военновременният – 654 самолета.
На 28 юли 1935 г. със заповед № 28 на министъра на войната се създават Въздушните войски на Царство България. В заповедта се уточнява, че бившият първи въздушен полк на летище Божурище се преименува във Въздушни войски и се “рои” както следва:
На летище Божурище остава Първи армейски орляк.
На летище Пловдив се базират Втори армейски орляк и Учебният орляк.

На водолетище Пейнерджик (“Чайка”) се базира водосамолетното ято.
Щабът на Въздушни войски е в София. Предвидено е развръщане на съответните служби, необходими за нормалното функциониране на авиацията: технически, метеорологически, здравни, финансови. За началник на Въздушни войски (ВВ), длъжност, преименувано по-късно в командир на ВВ, е назначен полковник Иван Михайлов, а за началник-щаб подполковник Георги Попвасилев. Но скоро полк. Михайлов е преведен в запаса, а на негово място е назначен комендантът на пловдивския гарнизон полковник Васил Бойдев.
С отделна заповед военният министър обявява деня 16 октомври за боен празник на българските Въздушни войски.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка