Изложба на авиомодели във Варна

Pan.bg 16 окт 2009 | 15:15 views (11327) commentaries(0)
img Валентин Любомиров, сп. „Клуб ОКЕАН” снимки на автора

По случай Деня на българските ВВС – 16 октомври, вчера във Военноморския клуб във Варна бе открита организираната от ОбС на СОСЗР изложба на авиомодели на полковник от резерва Стоян Милков.

image

Тя показва 22 настолни модела в мащаб 1:50 на граждански и военни самолети, правени през последните 10 години. Хобито на техния автор датира от времето, когато граничният офицер е назначен в ГКПП на варненското летище и увлечен от красотата и мощта на металните птици започва да изработва техни макети. Изложбата, открита от контраадмирал от резерва Константин Богданов – председател на ОбС на СОСЗР – Варна, предизвика интерес към личността на моделиста и от един неочакван ракурс.
image
През 1983 г. е отвлечен в полет български самолет АН-24 от вътрешните авиолинии. Операцията по неутрализирането на терористите – единият от четиримата впоследствие е убит, включва „договорка” машината да кацне на летище край Виена. Дълго кръжене на самолета над залива, изключване на осветлението на цяла Варна, за да не се види морето, създават илюзията за целта на полета, който всъщност завършва в морския град. Стоян Милков знае перфектно немски език и нему, заедно със стюардесата Марта Константинова, се пада ролята като „представители на виенското летище” да се качат в самолета, първи да установият контакт с терористите и преговарят с тях, като отвличайки вниманието им, подпомагат успеха на операцията на командосите.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка