Грък се засели в Царимир, за да майстори самолети

Pan.bg 23 фев 2011 | 15:02 views (7636) commentaries(0)
img marica.bg

Вече втора година Василис Спиридакис живее в пловдивското село Царимир и благодарение на съпругата си Йорданка Механджийска е научил български език. Запознават се в Атина, където Йорданка работи от осем години, и решават да заживеят заедно, но не в Гърция, а в родното й село Царимир. Природата, спокойният селски живот и добрината на хората пленяват сърцето на Василис. Твърди, че се е наживял на шум и динамика, защото апартаментът му се намира на една от най-оживените улици в центъра на Атина. С идването си в България взема със себе си и част от огромната колекция от сувенирни самолети, пилоти и танкове, които сглобява в продължение на 40 години. Любовта към самолетите идва след тригодишна си служба във ВВС като механик. Оттогава досега не спира да сглобява и шари военни самолети, които стават като истински. Изработил е над 350 модела, предимно от Първата и Втората световна война. С някои от тях е участвал на изложения в Гърция и има награди. Най-големият е с дължина метър и половина, а най-малкият е няколко сантиметра. Самолет негово производство днес краси входа на най-големия магазин за съставни части на сувенирни самолети в Атина.

Днес ателието си Василис е пренесъл в Царимир и с часове не излиза от него. Един модел се изработва от две седмици до месец. Удоволствието му е скъпо, защото сам закупува пластмасовите частици, както лепилата и боите за тях. Комплектите купува средно по 120 евро.

Отскоро той е пенсионер, се чуди как пенсионерите в България преживяват със 150-200 лева, когато негови приятели в Гърция взимат тези пари за един ден. Пенсията му е 1000 евро и ако в родината си се ограничава, то тук може да си позволи всичко с тази сума. Има идея с наличните 60 самолета, които е донесъл в България, да организира изложба в Граф Игнатиево или Крумово. Решил е да възстанови и пребоядиса самолета, поставен на платформа в парка на Царимир.

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка