Община Несебър ще бъде домакин на турнир по авиомоделизъм и авиошоу на 4 и 5 септември

Pan.bg 01 сеп 2010 | 23:31 views (7641) commentaries(0)
img 01 септември 2010 | 11:37 | Агенция "Фокус"
Начало / Общини
Несебър. Община Несебър ще бъде домакин на четвъртия поред Национален открит турнир по авиомоделизъм и авиошоу - „Хидрокупа „Несебър” 2010, съобщиха от пресцентъра на общината. Това е уникално спортно състезание, първото и единствено у нас от подобен вид, за радиоуправляеми самолетни моторни модели-хидроплани и хидрохеликоптери, които излитат и кацат на водна повърхност. Проявата се провежда за четвърти път в цялата 60-годишна история на авиомоделния спорт в България. Първият турнир - Хидрокупа 2007 г., беше организиран и проведен също в Община Несебър. Инициативата за създаването в България на официални състезания за модели на хидросамолети и хидрохеликоптери, бе подета няколко години по-рано от Спортен моделклуб-Несебър с председателя на Управителния съвет на клуба д-р Стойчо Шишков. Понастоящем Националният турнир Хидрокупа „Несебър” е включен в Държавния спортен календар на Българската федерация по авиомоделизъм и МС със статут на държавно първенство. Съорганизатор на турнира е Община Несебър, която вече четвърта година участва дейно в подготовката и провеждането на уникалното и атрактивно състезание.
Авиомоделизмът е млад спорт. За малко повече от 60-годишната си история, той е един от най-стремително развиващите се технически спортове. Авиомоделите в никакъв случай не са играчки, а спортистите - пилоти и авиомоделисти, не са просто пораснали деца. Радиоуправляемите модели на самолети са сложни технологични машини, съчетание от различни компоненти на механиката, ДВГ и радиоелектрониката. Авиомоделизмът и моделите на самолети и хеликоптери изискват сериозни инвестиции от страна на техните притежатели. Комплектоването на обикновен средно голям авиомодел с всичко необходимо за полет и поддръжка, често струва повече от 1000 лева. Стойността на по-добрите модели, с качествени двигатели и радиоапаратури, често надхвърля неколкократно цитираната сума. Всъщност авиомоделизмът е сложно съчетание между спорт и изкуство, защото не само самостоятелната изработка на летящ модел, но и самото му управление, изискват тънкото им владеене.
Специално за участие в Хидрокупа „Несебър” за пореден път пристига представителен отбор с трима пилоти от Клуб „Фаворит-Авиа” от руската „столица” на хидропланните състезания - гр. Выборг, разположен в околностите на Санкт Петербург. Руските състезатели вече за четвърти път участват в несебърския турнир и го издигат до статута на международно състезание. Всяка пролет през юни в гр. Выборг, 14-та година подред, се провежда единственият в Руската Федерация турнир за самолети-хидроплани „Белые ночи”. ( http://fas-vyborg.ucoz.ru/photo/19).
Турнирът ще се проведе на 4 и 5 септември (събота и неделя). Откриването на състезанието ще бъде на 4 септември от 9.00 часа на Хидрополигона на южния бряг на язовир „Порой” (Оризарски).

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка