Авиофест на площадка “Чоба” – община Брезово

Pan.bg 26 авг 2010 | 16:26 views (15677) commentaries(3)
img По материали на в-к Марица, снимки - Н.Димов - сп."Клуб КРИЛЕ"
Точно в 9 часа на 25 август на площадката до село Чоба се подредиха в шпалир свръх леки самолети, делтапланери, парапланер и балон. Пред погледите на удивените зрители, изпълнили пистата, старт на първия по рода си авиофест в региона даде основният организатор Тобия Качаков.
Подобно зрелище не се прави без приятели, откъснах всички от почивката им, работихме три месеца неуморно само за да окосим тръните по тази гола поляна, но се получи, заяви с присъщия си оптимизъм председателят на Съюза на инвалидите - Дружество Пловдив и на сдружение "Млад орел - БГ" Тобия Качаков.
image
Малко хора си спомнят, че на това място преди години е имало площадка на Селскостопанската авиация, казват организаторите. Преди малко повече от три месеца се появила идеята за авиофеста, в който да се включат и хора с увреждания от цялата страна, както и от чужбина. Фествалът е предшестван от семинар “Хубави идеи, хубави практики”, в който участват представители на различни организации на хора с увреждания, SOS, община Брезово, гости от чужбина.
image

Летателната площадка е на 3 километра от Чоба и е подходяща за излитане и кацане на свръх леки самолети, мотоделтапланери, вертолети, автожири и други със скорост на кацане под 80 км/ч, уточняват от Българската асоциация на леката авиация. Само организаторите си знаят колко усилия им е коствало да приведат голия кър в сегашното състояние и да се превърне в летищна площадка, която да отговаря на всички изисквания на Българската асоциация на леката авиация. Когато човек търси начин, го намира, когато не иска - търси причина, ние сме от тези, дето търсят начин, говори с афоризми Тобия Качаков. А на въпроса колко труд му е коствало да организира първия авиофест, отговаря: Най-трудна е първата целувка!
image
10-минутен полет по време на авиошоуто струва 30 лева, а удоволствието да се качиш на единствения сертифициран балон у нас, е 15 лева, казва Тобия Качаков. Той е удивен от ентусиазма на Радина Димитрова - собственичка на балона, която пристигна вчера в Брезово от София специално заради феста. Въпрос на лично приятелство е и участието на бизнесмена Младен Стоянов от Стара Загора. Той демонстрира висш пилотаж със свръх лекия си самолет CT LS, който струва над 120 000 евро. Возилото е уникално, развива скорост до 220 км/ч и харчи около 17 литра на час.
image
Кой мъж не иска да е пилот, казва управителят на фирма "Бултех 2000". Детската ми мечта беше да стана капитан на кораб, но с годините станал реалист и решил, че напълно възможно е срещу 50 часа курс да се научи да кара самолет. Запалих се, взех правоспособност, купих си самолет и сега летя за удоволствие, признава бизнесменът. Правя го не за да избягам от стреса в ежедневието, а обратното - защото го търся, обобщава Младен Стоянов.Стоянов признава, че за него летенето е начин да не забравя, че човек трябва да стъпва здраво по земята. Специално за авиофеста той е обещал всички инвалиди да ги вози безплатно. Подобна уговорка е постигната и с повечето от останалите участници.
Изпълних детската си мечта, радва се като дете Валентина Борисова. Тя е с ампутиран крак. Председател е на дружеството на инвалидите от Стара Загора. Исках да ме духа вятърът в лицето, докато летя, въодушевено разказва жената. Аз съм по екстремните изживявания, признава тя. Първо се качва на самолет, но адреналинът не й е достатъчен. Веднага след това й уреждат полет с мотоделтапланер. Къде ще сложиш бастуна, радват й се близките. Няма значение, тук не ми е нужен, с усмивка отговаря Валентина. Чувстваш се като волна птица и се рееш в небето, разказва тя. Последват я още 14 души с увреждания. Организаторът на фестивала е щастлив да види радостта в очите на тези хора, които в повечето от случаите за забравено от обществото.
Авиофестът край село Чоба продължи и днес. На интензивността на полетите биха завидяли многолетища, а пасажерите бяха както дечица, придружавани от майките им в кабината на самолета, така и много млади хора, желаещи да усетят вълнуващото чувство да се рееш в небето.
image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Марио Евстатиев 28 авг 2010, 19:48
   
  0
   
  0

  Хубава статия, но съм разочарован от дезинформацията относно балона. Нека поясня, за да не се заблуждават читателите, че балона с регистрация Lz-010 е собственост на Орлина Аспарухова - ЕДИНСТВЕНАТА у нас жена, пилот на балон и президент на балон-клуб "Орли", който е единствения клуб в България, насочен изцяло към летенето с топловъздушни балони. Клубът има богата история и много международни участия в лицето на Г-жа Аспарухова. Балон-клуб "Орли" разполага с два топловъздушни балона, като най-новият е именно участвалия в авиошоуто в с. Чоба LZ-010.

 2. #2
  Orlina Asparuhova 29 авг 2010, 23:03
   
  0
   
  0

  Поздравления за организаторите на Авио фестивала на ЛП - Чоба. Благодаря на г-н Тоби Качаков , както и на момчетата от "Млад орел- БГ. Много ми помагаха при издигането на балона особено Станислав Томов и Костадин
  Сигурно щеше да е още по- добре ако фестивалът беше проведен в събота и неделя .
  Много съм разочаравана ,че журналистите не си направиха труда да дойдат и да ме попитат как се казвам .От къде измислиха тази Радина Димитрова ( моите почитания към госпожата ). Аз не познавам лицензиран пилот на балон с такова име . Добре , че Марио е забелязал грешката и е коментирал .
  На Вас благодаря , че все пак сте отразили събитето . Леката авиация се нуждае от популяризиране в т.ч. и от медиите .

 3. #3
  Анастасия КОстадинова 31 авг 2010, 14:04
   
  0
   
  0

  Освед другите грешки на журналистите искам да подчертая и една не по малко важна...че в Млад орел-БГ има още 2 момичета (Анастасия и Милена) които вземаха не по малко участие от момчетата на феста.Нека когато пишете нещо,то да е най-вече достоверно и пълно,а не написано от тук-от там

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка