Безпилотен самолет изкара със слънчеви батерии две седмици в полет

Pan.bg 25 юли 2010 | 09:59 views (4963) commentaries(0)
img /БЛИЦ/

Свръхлек безпилотен самолет Zephyr със слънчеви батерии постави абсолютен рекорд по продължителност на полета, съобщи BBC News. Изпитанията били провеждани в пустинята в Аризона.

Апаратът излетял на 9 юли и прекарал във въздуха без кацане две седмици. Той набирал максимално 18 хиляди метра височина, но нощем по малко се снижавал. През тъмната част на денонощието апаратът се движел за сметка на електроенертията, натрупана в акумулаторите.

Zephyr има размах 22,5 метра, като дългото крило му е необходимо за слънчевите батерии по повърхността му. Масата на апарата е около 50 килограма, а товароподемността – едва четири килограма. Той може да лети при температури от плюс 40 до минус 75 градуса.

Създателите на безпилотника от компанията Qinetiq планират в най-близко време да започнат да го използват за практически цели. Например той може продължително време да наблюдава земната повърхност или да изследва атмосферата.

Трябва да се припомни, че на 8 юли в Швейцария пилотираният самолет Solar Impulse със слънчеви батерии летя без кацане в течение на едно денонощие.

image
Свръхлек безпилотен самолет Zephyr
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка