Фест Белозем – един чудесен авиопразник!

Pan.bg 30 юни 2010 | 12:58 views (14366) commentaries(0)
img Текст и снимки - Венелин ПАСТЪРМАДЖИЕВ, сп. "Клуб КРИЛЕ"

В три поредни дни - от 7-и до 9-и май - се проведе тазгодишният авиофест в Белозем. Мероприятието, станало вече традиционно, събра ентусиасти и любители на леката и ултралеката авиация, мотоделта- и мотопарапланери.

image

Нека започнем с малко информация. Летателна площадка Белозем се намира на 3 km североизточно от село Белозем, община Раковски, в непосредствена близост до автомагистрала Тракия, 154-и километър, на надморска височина от 136 m. Разполага с две полоси с тревно покритие, като основната използвана в мероприятието, е с дължина 400 м и ширина 25 m, КК 286?/106?, а втората, която се използва и за рулиране към стоянкитеq е с дължина 600 m и широчина 30 m, КК 324?/144?. Програмата включваше активни полети всеки ден, като на 8 май се проведоха и състезателни полети за мотоделтапланеризъм и мотопарапланеризъм. Накрая бяха отличени най-дисциплиниран пилот и най-млад пилот.
Извън сухата статистика може да изкажем само нескрити суперлативи за чудесния празник – както за отличната организация, така и за прекрасната атмосфера, която съпътства всеки път авиофеста в Белозем. Наистина по брой посетители и участници не може да се мери с големите фестивали, за които сме свикнали да четем по страниците на специализираната преса, но тук владееше духът на истинската любов към летенето, лишена от излишната помпозност и блясък. Събралите се около 250 души не бяха там случайно, а оформяха единна и сплотена от общата идея група, което само засилваше приятните емоции.

image

Полетите бяха особенно активни през целия ден - във всеки момент във въздуха се намираха до 6-7 различни машини, като се летеше докогато позволява светлината, без прекъсване дори за обяд.
image
В небето полетяха над 15 мотоделтапланера и мотопарапланера, 7 самолета, а голямата атракция беше красивият зелен балон, който на втория ден се издигна над земята, но вятърът не позволи свободен полет и той остана привързан на 10 m височина. Другата предвидена атракция, която за съжаление не се състоя, беше полет с безмоторния Let L-13 Blanik, но за съжаление определената да го изтегли в небето „Вилга” не долетя заради технически проблеми. Особено атрактивни полети направха небезизвестният Александър Александров-Алес с Jabiru-155, борд LZ-EKI, и малкият красавец CT2K, борд LZ-ECT, долетял от Долна баня. Традиционно участва и Александър Мариносян с конструиран от него самолет – този път по-големия двуместен М-320.
Всеки ден завършваше с традиционното хангар-парти, съпътствано от прекрасна атмосфера и отлично настроение. Да си пожелаем още по-приятен авиофестивал следващата година!

image

image

image

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка