УЧРЕДЕН Е СТУДЕНТСКИ МОРСКИ КЛУБ В ТУ – ВАРНА

Pan.bg 26 мар 2012 | 14:02 views (36224) commentaries(0)
img ВО НА ТУ-ВАРНА

44-ма членове на Клуба избраха свои ръководни органи

В края на февруари т.г. при ректора на университета проф. д-р Овид Фархи постъпва доклад от декана на Корабостроителния факултет (КФ) за създаване на трети студентски клуб. До момента успешно действат автоклубът за международното студентско състезание „Шел екомаратон” и клубът по роботика. Предлага се третият клуб да е свързан с емблематичните за университета дисциплини по корабостроене.
В резултат предпролетно бе обявено учредително събрание за новото начинание на корабостроителите. В приветствието си към рекордните 44-ма студенти учредители деканът на КФ доц. д-р Пламен Дичев припомни: „Морският клуб не е новост за нашия университет. Преподаватели във факултета си спомнят с огромно съжаление за активната дейност, за богатата материална база и за авторитета на някогашния ни морски клуб. Възобновяването на добрите ни традиции днес е хубав подарък за един от най-старите ни факултети по случай 50-годишния юбилей на университета. На добър път за полезната инициатива! Тя ще спомогне да осъществим специфичната мисия на ТУ – Варна за подготовка на специалисти с висше образование и за научни изследвания в областта на корабостроенето и морските технологии, в корабоплаването и водния транспорт, в екологията, техниката и технологиите за опазване на морската акватория.”


image

„Клубът ще бъде доброволна студентска организация в състава на университета, подчинена на Студентския съвет – обясни на присъстващите председателстващият събранието зам.-декан по НКР при КФ доц. д-р Петър Георгиев. – Дейността му ще е независима от държавни институции, партии и обществени организации. А факултетът ще осъществява само научното и методично ръководство. Върховен орган на Клуба е Общото събрание. Днес трябва да изберем и другите органи на управление: Управителен съвет, председател, секретар. А също и научнометодичен ръководител от Факултетния съвет на КФ, който няма да е управляващ орган.”
Основните цели на морския клуб, според приетия на събранието негов Правилник:
• Да подпомага научното и професионалното развитие на студенти и докторанти в областта на корабостроенето, корабоплаването, морските науки и технологии.
• Да популяризира сред младите специалисти съвременните постижения в упоменатите научни области.
• Да пропагандира своята дейност, с което да издига престижа на ТУ – Варна, и да привлича все повече студенти в уникалните за България специалности, свързани с морето.
Основни задачи:
• Ежегодно да организира различни прояви, свързани с Европейския ден на морето 20 май.
• Системно да работи по реализирането на първото и следващите участия на ТУ – Варна, в Международната регата за водни колела.
• Да обогатява учебния процес, материалната и информационната база на университета в упоменатите научни области.
• Да организира квалификационни курсове по подводни аварийни технологии, водолазно дело, корабоводене (до 10-20 BRT), спасително дело.
• Да създаде и популяризира дейността на модел-клуб в университета.
• Да организира участия на ТУ – Варна на различни форуми, мероприятия, спортни и научни състезания, свързани с морската тематика, провеждани на университетско, национално и международно равнище.
• Да установява работни контакти и договорености със Съвета на специалност „Корабостроене и морска техника”, с Морския клъстър на България и с други фирми и организации.
• Да организира и осъществява и други дейности, които не нарушават закона и морала и спомагат за научното и професионалното развитие на студентите.
Формите на финансиране за горните цели и задачи ще са по линия на университетския бюджет, на европейски, национални и университетски програми, на специализирани фондове, на спонсорства от частни лица, фирми и други организации, на дарения.
Членове на Клуба могат да бъдат редовни и задочни студенти от ТУ-Варна, от Колежа в структурата му, от Технологичния колеж в Добрич, обучаващи се в ОКС „магистър”, „бакалавър” и „професионален бакалавър” и в ОНС „доктор”. Членовете могат да бъдат редовни, почетни (с особени заслуги към клуба) и асоциирани (които желаят да сътрудничат на клуба). Приемането на нови членове става чрез подаване на заявление и автобиография до Управителния съвет и при подкрепата на над 50 на сто от състава на Общото събрание.

Учредителното събрание на Клуба избра единодушно своите ръководни органи в лицето на студентите:
* председател - Тодор Пенев
* секретар - Тина Кузова
* членове на Уравителния съвет: Личко Найденов, Калоян
Колев, Никол Тодорова, Йордан Денев, Христо Христов
За научнометодичен ръководител студентите предложиха доц. д-р Петър Георгиев.
Щастливо плаване към високите цели, към визията и стратегията на „Европа 2020”!

Николай ЖЕКОВ

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка