"Солвей Соди" отчете печалба от 11,2 млн. лв.

Pan.bg 18 юни 2011 | 15:08 views (8211) commentaries(0)
img Черно Море

„Солвей Соди" - Девня, отчете за 2010 г. нетна печалба от 11,2 млн. лв. при печалба от 12,2 млн. лв. за 2009 г. Това стана ясно след проведеното обикновено общо събрание на акционерите на дружеството. То бе председателствано от Кристин Таон, генерален мениджър „Проучване, развитие и технологии" на сектор „Химия" в група "Солвей" и член на Съвета на директорите на "Солвей Соди".
Общото събрание реши да изплати дивидент на стойност 11,1 млн. лв., или 1,75 лв. на акция преди облагане, платими на акционерите от 18 юли до 31 декември 2011 г. във всички клонове на "Сосиете Женерал Експресбанк". След тази дата дивиденти ще се изплащат по банков път или в седалището на дружеството.
През 2010 г. цените на енергията продължиха да се повишават, а тези на калцинираната сода да падат. В отговор на тази тенденция ние увеличихме производството, а това стана възможно благодарение на увеличения през последните години производствен капацитет на содовия завод. Същевременно започна възстановяването на експортните пазари и в сравнение с 2009 г. през 2010 г. обемът на продажби се увеличи с 50%, съобщиха от дружеството.
2010 г. е забележителна предимно с финализирането на мащабната инвестиционна програма, състояща се в увеличаване капацитета на содовия завод и възлизаща на 300 млн. лв. В "Солвей Соди" бяха направени инвестиции за 19 млн. лв., включващи изграждането на нова варова пещ, нова колона за преработване на кондензати в „Малка дестилация", изграждане на нова карбонизационна колона, надграждане на шламоотвал „Падина" и други, а за ремонтни дейности бяха дадени още 13 млн. лв.

В ТЕЦ „Девен", филиал на "Солвей Соди", беше изграден и пуснат в експлоатация нов котел на кипящ слой. Съоръжението е с висок производствен капацитет и позволява намаляване на емисиите от азотни окиси и прах в съответствие с най-новите европейски екостандарти.
Общото събрание на акционерите гласува промени в състава на Съвета на директорите на "Солвей Соди". Кристиан Журкен, Венсан де Кюипер, Жан-Пол Детурне и Атеш Кут бяха освободени, а в края на годината поради пенсиониране ще бъде освободен и Иван Бочуков. Новите членове са Гийом Буко, Харолд де Лавле, Франк Шнайдер от „Солвей" и Сабахатин Гюнчелер от „Шишеджам". Гийом Буко, генерален мениджър на регионална бизнес единица „Основни химически продукти - Европа", беше избран за председател на Съвета на директорите, като замести на тази позиция Венсан де Кюипер.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка