Въвеждат обслужване на едно гише в речните пристанища

Pan.bg 28 фев 2017 | 10:26 views (4777) commentaries(0)
img януари 29, 2017 Воден транспорт,
transportal.bg

Във всички български пристанища на река Дунав ще се въведе принципа на обслужване „на едно гише“. Това реши на последното си заседание правителството в оставка.

То прие промени в Наредбата за организацията за осъществяване на граничен паспортен, митнически, здравен, ветеринарномедицински и фитосанитарен контрол, както и контрол на транспортните средства в пристанищата на България, обслужващи кораби от международно плаване.


Системата за електронна обработка на документите ще позволи стандартизираните информация и документи да се подават в една единствена входяща точка еднократно и едновременно към всички институции, притежаващи съответните правомощия за извършване на граничен паспортен, митнически, здравен, ветеринарномедицински и фитосанитарен контрол, както и за контрол на транспортните средства в речните пристанища, обслужващи кораби от международно плаване. С това се подобрява и облекчава административното обслужване на бизнеса в сферата на речното корабоплаване и се стимулира развитието на превозите на товари и пътници по реки.

Системата улеснява взаимодействието между различните институции, участващи в процеса и ускорява извършването на проверките и взимането на съответните административни решения от служителите на Главна дирекция „Гранична полиция“, Агенция „Митници“, останалите органи за граничен контрол и Изпълнителната агенция „Морска администрация“.

В Наредбата се изменя и стандартизираната форма на предварително уведомление за генерираните на борда отпадъци – резултат от корабоплавателна дейност, което се подава чрез Националния център за електронен документооборот на морския транспорт от всеки кораб, посещаващ българско морско пристанище. Изискването за това е на Директива (ЕС) 2015/2087.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка