Кораби за нарязване

Pan.bg 10 яну 2011 | 16:08 views (5763) commentaries(0)
img В момента в България има регистрирани близо 2 400 кораба, твърди председателят на Асоциацията на производителите на рибни продукти БГФИШ Йордан Господинов

Фирми от Северното и Южното Черноморие са готови с проекти за нарязване на стари кораби за скрап. Те ще кандидатстват по оперативната програма за развитие на сектор „Рибарство” /2007-2013/ г. Мярката беше отворена преди броени дни.

Очаква се още този месец да започне постъпването на готовите проекти за усвояването на средствата от ЕС. Това обясни изпълнителният директор на национално представената Асоциация на производителите на рибни продукти БГФИШ д-р Йордан Господинов. Той добави, че като цяло нагласата за тази мярка при бизнеса е много добра, тъй като част от риболовният ни флот е доста остарял.

Господинов предупреди, че няма да има възможност за хитруване- да се вземат пари от ЕС за кораби, които не са извършвали риболовна дейност. В мярката ясно е указано, че съдовете трябва да са били регистрирани за риболов минимум от две години насам.

Само при това условие те могат да участват в проекти и собствениците им да вземат пари за превръщането им в атракции или нарязването им за скрап.

В момента в България има регистрирани близо 2 400 кораба, каза още д-р Господинов. Голяма част от тях не риболуват. Други пък са доста остарели и големи, а така калкулират огромни разходи на собствениците си. Съвременните риболовни кораби са по-малки като тонаж, но много по-ефективни.

Изпълнителният директор на БГ ФИШ припомни, че от отварянето на програмата “Рибарство” асоциацията организира разяснителни семинари в цялата страна. Специално за мярката, която е за преобразуването на риболовният ни флот, такива срещи не се предвиждат. Асоциацията обаче разполага със специалисти, които имат опит в изготвянето и кандидатстването по програми на ЕС.

Безвъзмездната финансова помощ по мяркате е 100 процента и ще сe предоставя еднократно на собственици на риболовни кораби, за да компенсират загубите им.

От парите 85 на сто се осигуряват от Европейския фонд за рибарство /ЕФР/, а останалите 15 на сто – от държавния бюджет.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

General Dynamics European Land Systems

Социални мрежи

Поръчайте с до -25% отстъпка

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола
whitewater.bg

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка