Пресконференция за морското пиратство ще се състои в министерството на траспорта

Pan.bg 27 окт 2010 | 15:26 views (7426) commentaries(0)
img В Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще бъде дадена пресконференция за морското пиратство в контекста на сигурността на морския транспорт. Събитието ще се проведе на 27 октомври (сряда) от 13.00 ч. в залата на петия етаж в МТИТС.
Поводът за него е подготвяната международна конференция в София, която се предвижда да привлече експерти от цял свят, които да обменят опит за решаването на този проблем, пред който е изправен водния транспорт. Организатори на събитието са Изпълнителна агенция „Морска администрация”, „Българска асоциация на морските капитани” (БАМК), „Българска асоциация за спедиция, транспорт и логистика” (НСБС), „Българска асоциация на корабните брокери и агенти” (БАКБА), „Българска асоциация на корабопритежателите” (БАК) и „Риск Сълюшън”.
Темата за морското пиратство е изключително актуална в контекста на зачестилите през последните години пиратски нападения над търговски кораби, особено в района на Източна Африка и по-специално Аденският залив и крайбрежието на Сомалия. През последните години потърпевши станаха и български моряци, сред които и трима капитани. Морското пиратство неизбежно присъства и сред горещите теми за обсъждане на всички форуми на международните организации, свързани с морското корабоплаване.
Това мотивира организаторите за по-активна българска позиция, с която да се предизвика международен отзвук и да се набележат пътища за разрешаване на проблема с пиратството. Сред тях са обмяна на опит и дискутиране на ситуацията съвместно с участниците в морската индустрия – корабособственици, чартьори, товародатели, застрахователи, експерти по морско право, правителства, военноморски сили и т.н.
На конференцията, която ще се проведе на 11-12 ноември в София, ще присъстват експерти от морския бранш от Европа, Америка, Африка и Азия, представители на Европейската комисия, както и официални държавни лица от Сомалия.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка