Сергей Църнаклийски откри конференция за интермодалния транспорт

Pan.bg 27 окт 2010 | 15:24 views (6998) commentaries(0)
img 26.10.2010 - Министерство на траспорта

Изпълнителният директор на ИА „Морска администрация” Сергей Църнаклийски откри днес първата национална среща по проект “Транснационална мрежа за насърчаване на мултимодален транспорт – вода-суша” – WATERMODE. Темата на форума, който се организира от изпълнителната агенция, бе „Интермодалният транспорт – ключов фактор за развитие в Югоизточна Европа”.
Проектът WATERMODE се изпълнява по Оперативна програма за трансгранично сътрудничество „Югоизточна Европа 2007 – 2013”. Основната му цел е да насърчи координацията между публичните и частни партньори, които се занимават с логистично и пространствено планиране, да подчертае потенциала на водните пътища, които пресичат региона и да допринесе за пълната интеграция на морския и речния транспорт в логистичната верига. Стойността му е 3 193 500 евро, като от тях 2 461 600 евро са от Европейския фонд за регионално развитие, а 252 875 евро са от Програмата за финансово подпомагане на страните-кандидатки за членство в ЕС.
Водещ партньор по проекта е пристанище Венеция, а сред другите участници са ИА „Морска администрация”, Пристанищна администрация Леванте, Европейски център за бизнес и иновации (Гърция), Национална компания „Морски пристанища” (Румъния), Асоциация на индустриалците в Унгария, пристанище Копър (Словения), пристанище Дуръс (Албания), пристанище Бар (Черна гора), Университета в Нови Сад (Сърбия) и др.
На конференцията бяха представени транснационалната мрежа за мултимодален транспорт; конкурентоспособността на мултимодалните превози с воден компонент; общите процедури за обучение по безопасност на човешките ресурси, заети в пристанищата и логистичните центрове, както и данни за логистичните мултимодални терминали в региона на проекта. Бяха обсъдени и теми в областта на контейнерните превози в Черноморския регион, развитието на интермодалния транспорт, оптимизация на връзката на пристанищата с хинтерланда и др.

Във форума взеха участие специалисти от частния сектор и държавната администрация в областта на мултимодалните превози.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Социални мрежи

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Морски архиви

Прочети още

Броячка